Wankel Portugal

PORTUGAL FEIRAS NOVAS PONTE DE LIMA

Cavaco Silva

De president van Portugal heeft grondwettelijk gezien een twijfelachtige rol gespeeld bij het herstellen van de regering van Pedro Passos Coelho. Het Portugese staatshoofd heeft meer bevoegdheden dan het Nederlandse, maar is toch vooral een symbool van de staat en niet de politiek leider van het land of de regering. Dat is de minister president, Passos Coelho in dit geval, wel. De president is ook uit hoofde van zijn functie opperbevelhebber van de strijdkrachten. Dat dat niet altijd een wassen neus is heeft Juan Carlos van Spanje in 1981 laten zien. Je mag aannemen dat een militaire revolte nu niet aan de orde is in Portugal, maar geschiedkundig gezien is die rol wel latent aanwezig.

Nu heeft president Cavaco Silva volgens velen de grens al overschreden door aan te kondigen dat het gelijmde kabinet van Passos Coelho na bijna twee weken onderhandelen een vertrouwensstemming in het parlement zal ondergaan en moeten overleven, met gedoogsteun van de socialistische partij (PS). Dat is tegen het zere been van veel politici, met name socialisten. Het in stemming brengen van wat dan ook is het prerogatief van het parlement, niet van de president!

militaire revolte in Spanje (1981)

militaire revolte in Spanje (1981)

Wil Cavaco Silva meer macht of wil hij het vaderland redden van een financiële, sociale en politieke ondergang? Hij zal zeker geen Salazar worden, maar wie weet welke rol hij nog voor zichzelf in gedachten heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s