De paus en ik

Pausen hebben de acht landen waar ik heb gewoond zesentwintig keer aangedaan. Meestal lukte het ons om elkaar te ontlopen en koos de paus een land waar ik op dat moment niet woonde. 1982 was de uitzondering. Johannes Paulus ging naar Spanje, waar hij tot dan toe nooit was geweest, terwijl hij had kunnen weten dat ik daar op dat moment woonde. Op zondag 7 november kwam hij zelfs naar Barcelona las ik op internet. Zelf had ik die dag al lang verdrongen. Eigenlijk zou het bezoek in oktober van het jaar daarvoor hebben plaatsgevonden, maar door de aanslag op 13 mei 1981 in Rome werd die reis uitgesteld. Niet dat dat iets had uitgemaakt, toen woonde ik ook al in Barcelona.

de paus in Barcelona vanaf de Sagrada Familia

de paus in Barcelona vanaf de Sagrada Familia

Spanje was in die tijd veel in het nieuws, een beetje zoals Brazilië nu. Naast de paus die deze week in Rio op bezoek is, zijn ook de confederations cup en het salade-oproer eerder dit jaar, het WK  in 2014 en de Olympische spelen in 2016 evenementen die veel aandacht krijgen. Spanje had destijds de revolte met Tejero, Felipe Gonzalez als eerste socialistische premier na de dictatuur en niet te vergeten het verloren WK. En de paus dus. Hij bracht enorme mensenmassa’s op de been, het land was nog echt katholiek. Latere bezoeken waren korter en minder indrukwekkend. Spanje bleek een land in verandering, het rees op en schudde, zonder om te kijken, de modder van de Franco tijd van zich af. Brazilië is een land in verandering. Na de succesvolle overgang van de dictatuur naar bijna dertig jaar burgerregering realiseert de massa zich nu dat oude politieke en economische structuren niet met hun tijd zijn meegegaan. De elite, de grote bedrijven, grootgrondbezitters en katholieke kerk hebben de verdeling van macht, kennis en welvaart ook na die dictatuur in stand weten te houden. Wellicht heeft deze paus van de armen nog wat duiten om in het zakje te doen.

de puas in Rio deze week

de paus in Rio deze week

Ik verwacht Franciscus overigens niet op korte termijn in Nederland. Voorlopig woon ik nog wel in Amsterdam en bovendien zijn er meer katholieken en armoede elders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s