Geen zwarte president

barbosa

Joaquim Barbosa

Joaquim Barbosa (58) is president van het federale hooggerechtshof in Brazilië. Hij is zwart, of moet je zeggen van Afrikaanse afkomst. Het is al bijzonder dat hij, zonder lid te zijn van een politieke partij, deze hoge post bekleedt. Mensen die een leidende rol lijken te spelen in het #SaladeOproer noemen zijn naam als onafhankelijk presidentskandidaat bij de verkiezingen van 2014. In een verklaring deze week zegt Barbosa dat hij de politieke arena niet wil betreden. Na meer dan 40 jaar als dienaar van de publieke zaak vindt hij het welletjes. Bovendien denkt hij dat het land niet rijp is voor een zwarte president. Hij ging zelfs een stap verder en noemde het Itamaraty, waar het ministerie van buitenlandse zaken zetelt, een van de meest discriminerende instituties van het land. In het verleden is Barbosa afgewezen als kandidaat voor de diplomatieke dienst, dat wel, maar dat hoeft niets af te doen aan zijn opmerking. Het ministerie van buitenlandse zaken wilde niet op zijn beschuldiging reageren.

Tamaraty, zetel van het Brzilaanse ministerie van Buitenlandse zaken in de hoofdstad. Ontworpen door Oscar Niemeyer

Tamaraty, zetel van het Brzilaanse ministerie van Buitenlandse zaken in de hoofdstad. Ontworpen door Oscar Niemeyer

Ook wees hij naar de media omdat een verslaggever van de krant O Estado in het vuilnis had gezocht van het hof. De Folha de São Paulo kreeg er van langs omdat de krant zijn privacy zou hebben geschonden. De krant zegt dat hij maar moet wennen aan de publiciteit die zijn hoge functie met zich meebrengt.

Barbosa zit de zaak voor betreffende het grootste politieke omkoopkoopschandaal in de recente geschiedenis, “o mensalão”. Alleen al het feit dat daar veroordelingen uit volgen is uniek in de politieke geschiedenis van het land. Altijd wisten politici zich aan uiteindelijke veroordelingen te onttrekken, iets wat “het volk” met lede ogen aanzag. Je gaat de politiek in om rijk te worden is de communis opinio.

Er is geen discriminatie in Brazilië wordt door deze hoge functionaris maar weer eens gelogenstraft.

Als niet politicus zeggen dat je niet meedoet is vast iets anders dan wanneer een politicus dit doet. We zullen zien of hij de geschiedenis ingaat als de eerste zwarte opperrechter of eerste zwarte president.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s