Alfonso Guerra, socialist in hart en nieren

Alfonso Guerra, hij is er nog!!!

2013-05-27-alfonsoguerramemorias-thumbZag ik zappend Alfonso Guerra! Hij is inmiddels 73 maar nog steeds scherp, nog steeds op de bal, zelfs op de man als het nodig is. Jammer dat hij politiek gesneuveld is over aantijgingen van corruptie aan het adres van zijn broer en over het privé gebruik van een luchtmacht vliegtuig. Maar dat was een excuus voor zijn te grote invloed die andere stromingen niet zinden. Nou ja, politiek gesneuveld? Hij zit nog steeds in het huis van afgevaardigden en is zelfs de enige afgevaardigde die daar ononderbroken zit sinds de eerste vrije verkiezingen na de dictatuur van Franco op 15 juni 1977. Gepokt en gemazeld kan je wel zeggen. Als iemand het politieke handwerk kent is het Guerra wel. Hij heeft er, samen met een paar anderen, voor gezorgd dat de nieuwe Spaanse grondwet er kwam.

Eerste socialistische regering

De socialistische verkiezingsoverwinning van 1982, waarbij de PSOE een absolute meerderheid kreeg in het parlement is mede op zijn conto te schrijven. Felipe González was de grote leider, de man van de toespraken, de compromissen, het mededogen en, ja ook, van de demagogie. De debatten waren voor Guerra, die ook de polemiek niet schuwde. Juist hem werd door zijn cynisme en sarcasme demagogie verweten maar niets minder is waar. Met zijn scherpe analyses, sluw politiek inzicht en enorme eruditie was hij de intellectueel, González de man van visies en vergezichten die de massa moesten aanspreken. Guerra altijd de tweede man, zonder pretenties dat het anders zou moeten zijn, en public, welteverstaan. De twee mannen hebben geen contact meer. Al gedurende de regering van de PSOE in de jaren tachtig ontstond er politieke onenigheid tussen de minister-president en de viceminister-president. Vooral over praktische zaken zoals de aanpak van de oppositie, de monarchie, het leger en de ETA. Er waren thema’s genoeg in die periode van de jonge Spaanse democratie. Één van de verwijten van Alfonso aan het adres van Felipe staat ook in zijn laatste boek. González zou zich, zoals zoveel leiders, steeds meer hebben omringd met jaknikkers. Guerra paste daar niet tussen.

Felipe González

Felipe González

Memoires

Guerra is deze dagen veel in het nieuws naar aanleiding van dat boek, het derde deel van zijn memoires : “Una página difícil de arrancar.” Memorias 1991 – actualidad (Planeta, 2013), vrij vertaald: “een moeilijk los te scheuren pagina”, memoires van 1991 tot heden (= 2011). Wat er is gebeurd en is gezegd kun je niet uitvlakken, niet wegmoffelen, het is een bladzijde die je moeilijk kan losscheuren, dat is de context van de titel. Guerra zegt niemand te willen kwetsen, alleen te vertellen wat hij heeft meegemaakt en wat hij ziet als de waarheid van wat er is gebeurd en gezegd. Niet iedereen is het daar mee eens, uiteraard. Guerra is niet bekend genoeg in Nederland om een vertaling te verwachten, vrees ik. Toch verdiend ook de Nederlandse socialist een inkijkje in het leven van een politieke grootheid, een socialist pur sang als Alfonso Guerra.

Jan Pronk

Jan Pronk

Jan Pronk

De Nederlandse equivalent van Alfonso Guerra zou Jan Pronk kunnen zijn  die ook altijd zijn eigen koers is blijven varen en ook een politiek dier was. José Dirceu zou de Braziliaanse tegenvoeter zijn geweest, ware het niet dat hij aangeklaagd, berecht en veroordeeld is voor corruptie, ernstige corruptie. Dat kun je Pronk en Guerra niet aanwrijven.

José Dirceu

José Dirceu

Fan

Toen ik in Spanje woonde was ik fan van Guerra, niet van González, tot hilariteit en soms ergernis van collega’s en vrienden. Ik denk dat de tijd me gelijk heeft gegeven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s