Ieder het zijne

Iedereen helpt iedereen zodat eenieder het zijne krijgt, zo werkt de onderlinge steun binnen de EU.

Als je elkaar helpt wil dat zeggen dat je ook helpt als je zelf al geholpen wordt. Kunt u het nog volgen? Laten we een voorbeeldje nemen. De EU heeft in gezamenlijkheid besloten Griekenland te helpen. Alle andere landen dragen hun steentje bij. Op een ander tijdstip heeft de EU in gezamenlijkheid besloten Portugal te helpen. Alle landen dragen hun steentje bij, of alle landen dragen hun steentje bij minus Griekenland? Dat laatst zal te ingewikkeld zijn.

Portugal betaald 75 miljoen aan Griekenland

Portugese parlement hoort van regering dat de bijdrage aan Griekenland is goedgekeurd

Portugese parlement hoort van regering dat de bijdrage aan Griekenland is goedgekeurd

Deze week moest Portugal haar steentje bijdragen aan het hulppakket aan Griekenland, bijna 75 miljoen Euro. Op een begroting maakt het niet zo heel veel uit waar dat uit betaald wordt zou ik zeggen, maar zo eenvoudig zien politici dat niet. Heel veel van het geld dat binnenkomt in een begroting is geoormerkt. En er komt geen geld binnen met een labeltje “hulp aan Griekenland”. Dan zou je het kunnen betalen uit de steun die je zelf uit de EU krijgt, maar die steun is meestal al omgeven door voorwaarden betreffende de besteding, dus dat gaat hem ook niet worden.

Dijsselbloem en Knot

O ja, de Portugese centrale bank, die hebben we ook nog. Die heeft bijna 360 miljoen aan dividenden ontvangen, blijkbaar onbegroot. Daar kan het mooi uit betaald worden. Blijkbaar zijn de begrotingen van het land en de centrale bank communicerende vaten, wat zo op het eerste gezicht erg vreemd lijkt.

Misschien moet minister van financiën Dijsselbloem ook eens bij de directeur van De Nederlandse Bank Knot aankloppen en vragen hoe dat zit met ontvangen dividenden. Per slot van rekening moet Nederland ook hier en daar bijdragen aan hulppakketten, bijvoorbeeld voor Griekenland en Portugal.

Spaghetti of keurig ontvlochten?

spagOf Griekenland nu ook daadwerkelijk bijdraagt aan het pakket voor Portugal weet ik niet. Je zou het wel verwachten. En aan de pakketten voor Spanje en Ierland ook natuurlijk, Italië niet te vergeten, daar gaat toch ook geld naar toe? Ierland draagt ook bij aan alle andere pakketten, en Italië en Spanje ook uiteraard. Portugal gebruikt de rest van die 360 miljoen dividenden voor de andere steunpakketten. Of zou er iemand zijn die die spaghetti van heen en weer gaande geldstromen ontvlecht? Ik vrees van niet, er is eerder een departement in Brussel dat de onderlinge bijdragen tot op de euro nauwkeurig uitpluist.

Zo krijgt ieder het zijne.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s