Viquipèdia

Wikipedia-logoNiet alles wat wiki is heeft dezelfde kwaliteit of volledigheid

Er zijn veel taal-versies van Wikipedia, net zo veel misschien als er discussies zijn rondom het gebruik van Wikipedia als bron voor wat dan ook. Er zijn al heel wat voorbeelden van het baseren van informatie op foute gegevens in Wikipedia. Wees gewaarschuwd! Wikipedia heeft een heel cluster aan wiki’s die allerlei zaken publiceren, regelen en behartigen, zoals Wikimedia Commons voor rechten-vrije foto’s, geluiden en video’s. Er is ook een soort “moeder” Wikipedia, Wikimedia.

Heilige graal

Wikimedia heeft een lijst van duizend artikelen opgesteld die iedere taal-versie eigenlijk zou moeten hebben om een goede Wikipedia te zijn. Die artikelen zijn verdeeld over een aantal categorieën, zoals biografie, filosofie, biologie, astronomie, geschiedenis, wiskunde etc etc Met die lijst in de hand worden de verschillende taal-versies onderzocht op volledigheid. Daarbij wordt niet alleen gekeken of het artikel bestaat, maar ook hoe groot het is. Met een gewogen formule wordt dan de score bepaald. 100 is het maximum. Als je boven de 99 zit wordt dat als perfect beschouwd. Die heilige graal status hebben twee taal-versies bereikt.

Nederlandse versie groot maar matig

Je zou denken dat Engels er een zou zijn, maar niets is minder waar. De Engelse versie van Wikipedia is weliswaar de grootste, maar op deze gewogen kwaliteitslijst staat de Engelse versie op de derde plaats met een score van iets boven de 91. Ook de Nederlandse versie hoort hier niet bij. De Nederlandse Wikipedia is zelfs de op een na grootste op basis van het aantal artikelen, maar negentiende op deze kwaliteitslijst met een score net boven de 41.

De beste

Nummer één is de Russische versie met een score van 99,94 met als goede nummer twee de Catalaanse versie met een score van 99,90. De Catalaanse Wikipedia, of Viquipèdia, was de eerste taal-versie na de Engelstalige. Qua omvang een kwart van de Nederlandse versie heeft het dus een veel hogere kwaliteit. Volgens een artikel in El Periódico komt deze hoge kwaliteit mede door een het platform “Amical Wikimèdia”, een club die er voor wil zorgen dat alle informatie die beschikbaar is in andere talen ook in het Catalaans beschikbaar is. Enig nationalisme is de groep niet vreemd, maar er wordt wel serieus gewerkt.Amical_Wikimedia_logo.svg

Sinds 2001

Zo zie je maar dat je niet alleen voorzichtig moet zijn bij het gebruik van gegevens uit Wikipedia, maar dat er ook nog een groot kwaliteitsverschil is tussen de verschillende taal-versies van dit fenomeen, dat overigens pas sinds 2001 bestaat! (volgens de Engelstalige versie van Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s