Solidariteit en vrede

Aartsbisschop roept op te streven naar vrede, maar politieke elite schittert door afwezigheid.

Clerus voor de kathedraal van San Salvador

Aartsbisschop en redder voor de kathedraal van San Salvador

De redder van de wereld heeft zijn feestelijkheden weer gehad in het land en de stad met zijn naam. Gisteren was de laatste dag van de zes dagen feest gewijd aan de patroon van San Salvador in de hoofdstad El Salvador. Het plein voor de kathedraal van de hoofdstad en de omringende straten stonden vol met gelovigen bij de afsluitende mis. De aartsbisschop van El Salvador riep de mensen op solidair te zijn met de slachtoffers van het geweld dat het land teistert. Ook had hij woorden om samen het goede te doen, eerlijk, juist en waardig. Hij riep op de nationale akkoorden te ondersteunen in een streven naar vrede.

Politiek is voor de elite

Of zijn goedbedoelde, wat algemeen en vage, woorden over zijn gekomen bij de mensen die het meest te lijden hebben, niet alleen van het geweld maar ook van de ongelijkheid, de armoede en de economische onderdrukking, is nog maar de vraag. Die mensen zijn diepgelovig en vereren de redder, maar politiek is iets waar de elite zich mee bezig houdt. En de bisschop dus, blijkens zijn woorden.

Geweld gehalveerd

De volledige clerus van hoofdstad en omstreken, inclusief de pauselijk nuntius, was aangetreden op het podium vóór de kathedraal, naast het beeld van de redder. Er waren ook enkele hoogwaardigheidsbekleders, maar niet de echt belangrijke. Juist de politieke elite van het land zou de boodschap van de bisschop ter harte moeten nemen. Na het bestand tussen de grootste bendes in het land is het aantal doden door geweld gehalveerd, maar nog steeds astronomisch hoog. Een volgende stap is nodig om het geweld met wortel en tak uit te roeien. De kandidaten voor de presidentsverkiezingen van februari volgend jaar hebben meer oog voor het winnen van zieltjes en het ophalen van geld voor de campagne dan voor de boodschap van de bisschop.

clerus

clerus

Status quo

De bisschop treedt niet echt in het spoor van de nieuwe paus, laat staan dat hij een stapje verder gaat en de leiding neemt in de strijd tegen het geweld. Wie dat wel gaat doen, die volgende stap zetten, heeft zich nog niet gemeld. Misschien is de elite wel gebaat bij een status quo om haar financiële belangen te beschermen, anders zou er wel iemand zijn opgestaan. De redder van de wereld kan het op deze manier niet alleen.

One thought on “Solidariteit en vrede

  1. Pingback: Salvador | Denis blogt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s