Het koninginnedag effect in Barcelona

Overlast door massaal toerisme ingebed in een groot stadsverniewingsplan

De stadswacht van Barcelona wordt deze zomer door de politiek ingezet tegen de illegale verkoop van alcohol, alcoholgebruik op straat, geluidsoverlast van staatmuzikanten en wildplassers. Er zijn nu veertig stadswachten vrijgemaakt voor deze campagne.

latero

latero

Lateros

Op de stranden van Barcelona en in de straatjes van het oude centrum verkopen mannetjes illegaal drank, vooral bier in blik. Ze hebben de bijnaam “lateros”, blikjesmannen, van het Spaans “lata” voor blikje. Veel lateros hebben geen papieren en zijn illegaal in Spanje, maar dat lijkt geen prioriteit te hebben voor de stadswacht, zoals dat juist een paar jaar geleden politiek wel interessant was.

Zo werd bijvoorbeeld de koerier aangehouden die tussen de lateros en hun bieropslag heen en weer fietst om ze te bevoorraden. De man krijgt een boete, te betalen binnen acht dagen, springt op de fiets en gaat weer aan het werk. Naar zijn documenten wordt niet gevraagd.

Vechten tegen de bierkaai

Het is ook illegaal voor winkels om na elf uur ‘s avonds alcohol te verkopen en in de binnenstad wordt ook daar regelmatig de hand mee gelicht. Boetes worden er genoeg uitgedeeld door de stadswachten, maar het is vechten tegen de bierkaai, excusez de woordspeling. Dat geldt ook voor de wildplassers en straatmuzikanten. Wel is het aantal klachten van bewoners over geluidoverlast met ongeveer 15% verminderd ten opzichte van vorig jaar. Enige vooruitgang is er wel geboekt.

illegale bieropslagplaats zonder temperatuurregeling en met over de datum en kapotte blikjes

illegale bieropslagplaats zonder temperatuurregeling en met over de datum en kapotte blikjes

Koninginnedag effect

De druk op de oude binnenstad, de barrio Gótico, is in de loop van de afgelopen twintig verveelvoudigd. Na het WK van 1982 in Spanje en de Olympische spelen van 1992 in Barcelona is de stroom toeristen aanhoudend gegroeid. Dat uit zich in allerlei positieve aspecten, zoals werkgelegenheid, omzet van horeca en detailhandel, maar ook negatieve aspecten, zoals wildplassers en lateros. Het is eigenlijk het koninginnedag effect zoals je dat in Amsterdam hebt gezien. Toen daar de overlast te groot begon te worden zijn jaar na jaar faciliteiten, toezicht en beperkingen vergroot. Maar koninginnedag duurt nu een zomer lang en de zomer ís lang in Barcelona kan ik je uit eigen ervaring vertellen.

Stadsvernieuwingsplan

Bovendien is er sprake van bendevorming in het laterowezen en die bendes veroveren steeds meer ruimte op de prostitutie en drugsmarkten. Een serieus probleem dat om een serieuze aanpak vraagt.

@22Of veertig stadswachten genoeg zijn zou een retorische vraag kunnen zijn, maar gelukkig hebben zowel de gemeente Barcelona als de autonome regio Catalunya het probleem ingebed in een veel breder kader. Er is in 2006 een grootst stadsvernieuwingsplan aan genomen, Plan @22 Barcelona, dat een groot deel van de oostelijk stad, Poblenou, aanpakt en gaat hervormen. Dit moet de leefomgeving verbeteren voor de bewoners, maar ook de infrastructuur voor het toerisme. De toeristen zullen beter verspreid worden over de stad, waardoor de druk op de Barrio Gótico verminderd wordt. De Barrio Gótico wordt dan niet meer gezien als de oude binnenstad, maar is onderdeel van een groter gebied, de Ciutat Vella, de oude stad. Dit plan is gericht op de leefbaarheid in de stad, het vorige grote plan was bedoeld om de stad gereed te maken voor de Olympische spelen van 1992 en was vooral gericht op infrastructuur.

het gebied van de grootschalige stadsvernieuwing

het gebied van de grootschalige stadsvernieuwing

Barcelona: wéreldstad!

Of er inmiddels dixies zijn verschenen in het straatbeeld weet ik niet, maar dat hoort misschien ook wel bij een koninginnedag aanpak voor Barcelona. Hoe het ook zij, Barcelona blijft een wéreldstad!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s