Brand in Lissabon!!!

brandHet was gisteren 25 jaar geleden dat de Chiado in brand stond. De Chiado is een oude winkelbuurt rondom de Rua do Carmo en Rua Garrett, op de grens van de wijken Bairro Alto en Baixa Pombalina. Een uitslaande brand op 25 augustus 1988 vernielde achttien gebouwen en daarmee het hart van de Chiado. Eén van de oorzaken van het uitslaan van de brand was dat de brandweerwagens de Rua do Carmo niet in konden omdat er een voetgangersgebied van gemaakt was met veel obstakels voor auto’s. Een dure les.

Zeven jaar vóór de brand wijdde de rockgroep UHF een nummer aan de toen in verval geraakte Rua do Carmo. De Franse schrijver François Vallejo was getuige van de brand vanuit zijn hotelraam. Dat heeft blijkbaar veel indruk op hem gemaakt, want twintig jaar later publiceerde hij het boek “L’incendie du Chiado”, een roman die in zijn geheel speelt gedurende de brand.vallejo

Achteraf gezien was de brand een “blessing in disguise”. De eens zo populaire buurt was in de tien jaar voor de brand in verval geraakt door opkomende winkelcentra. Daarvoor was het heel lang niet alleen een bekend winkelgebied, maar ook het literaire centrum van Portugal. De beelden van Fernando Pessoa, vóór zijn geliefde Café A Brasileira, van Luís de Camões en

Fernando Pessoa

Fernando Pessoa

António Ribeiro zijn daar vandaag nog de stille getuigen van.

Na de brand is onder leiding van de architect Álvaro Siza Vieira de buurt in zijn oude glorie hersteld. De façades van de meeste gebouwen konden worden gerestaureerd, daarachter werden moderne gebouwen opgetrokken. Nu is de Chiado  weer een levendige buurt met gelukkig naast de winkels weer een belangrijke culturele functie, er zijn verschillende theaters, musea, oude kerken en kloosters die bijdragen aan het bijzondere karakter van de buurt. De enige opera van Portugal in het Teatro de São Carlos en het nationale museum voor hedendaagse kunst zijn daar maar een paar voorbeelden van.

Teatro Nacional São Carlos

Teatro Nacional São Carlos

Een bezoek aan Lissabon kan zich dus niet beperken tot Alfama, Jerónimos of de Torre de Belém, maar moet zeker langs de Chiado voeren!

 

Rua do Carmo van UHF: http://youtu.be/csBCT03jO4Q

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s