Minder werken is goedkoper

Alberto João Jardim

Alberto João Jardim

Gedogen is niet een typisch Nederlands verschijnsel, een verschijnsel overigens dat in Nederland hard terrein verliest. Op een Portugees eiland wordt er nu ook officieel gedoogd. De autonome regering van Madeira heeft besloten de nieuwe wet van de republiek Portugal op de veertigurige werkweek in te voeren, maar te gedogen dat ambtenaren blijven werken volgens de oude wet die 35 uur voorschreef. Jawel.

Volgens Albert João Jardim, hoofd van de autonome regio, levert het langer werken helemaal niets op. Integendeel, naar huis gaan als je werk klaar is levert besparingen op in het gebruik van elektriciteit en water, potloden en papier en minder telefoongebruik.

U leest het goed, minder werken is goedkoper.

Die lijn doortrekkend zou niet werken het goedkoopst zijn, maar dat bedoelt meneer Jardim natuurlijk niet. De reden dat de regering van Madeira deze gedoogconstructie opzet is om aan de ene kant te voldoen aan de wetten van het land en aan de andere kant sociale onrust op de eilandengroep te voorkomen.

Funchal, de hoofdstad van Madeira

Funchal, de hoofdstad van Madeira

De nieuwe wet op de werkweek is op 29 juli in het parlement van Portugal aangenomen. Ambtenaren moeten voor hetzelfde salaris vijf uur langer gaan werken. De maatregel is een van de vele bouwstenen van de herziening van de staatsstructuur in het kader van de bezuinigingen die aan Portugal zijn opgelegd door de EU en het IMF.

Of meneer Jardim hier mee wegkomt? Ik betwijfel het. Jardim is al een omstreden figuur, veel conservatiever en rechtser dan zijn eigen partij, de centrum-rechtse PPD/PSD. Op Madeira is hij nog steeds gezien, hij is er sinds 1978 aan de macht. Toch lijken zijn dagen geteld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s