ALBA steunt Assad

logo van het ALBA

logo van het ALBA

Bij veel onderwerpen in de internationale politiek is het kiezen van een kant alleen maar een Pavlov-reactie zonder verdere reflectie. De bekende kampen veranderen in de loop der jaren wel van samenstelling, maar de Russen en Amerikanen staan ook lang na de koude oorlog nog vaak lijnrecht tegenover elkaar.

Hugo Chávez was vaak het schoothondje van de Russen en zijn opvolger Nicolás Maduro heeft dat stokje keurig overgenomen. In de kwestie Syrië kiest Venezuela consequent een anti-Amerikaans standpunt en steunt het Bashar-al-Assad zij aan zij met de Russen. Het gebruik van gifgas door Assad is niet aangetoond en dus ook niet waar. Bovendien, als het door de Amerikanen zou worden aangetoond dan is het ook niet waar. De imperialistische yankees en hun laffe Europese bondgenoten gebruiken het gifgas argument alleen maar als excuus om een militaire ingreep te kunnen plegen. Zo kijkt Maduro er naar, geheel in het licht van de comandante.

Het speeltje van Hugo Chávez, het ALBA, wordt nu ingezet om medicijnen en voedsel te sturen aan de vluchtelingen uit Syrië in Libanon, zo heeft de politieke raad van die organisatie bepaald. Die raad bestaat uit de ministers van buitenlandse zaken van de aangesloten landen. Diezelfde politieke raad was in oktober 2011 nog in Syrië om steun te betuigen aan Assad. Maduro zelf was daar ook bij, hij was toen nog minister van buitenlandse zaken van Venezuela.

Maduro en de andere leden van de politieke raad van het ALBA op bezoek bij Assad in oktober 2011

Maduro en de andere leden van de politieke raad van het ALBA op bezoek bij Assad in oktober 2011

in groen de lidstaten van het ALBA

in groen de lidstaten van het ALBA

Dat ALBA is een politiek en economisch samenwerkingsverband. ALBA staat voor “Bolivariaanse Alliantie voor de Volkeren van Ons Amerika”, maar het betekent ook ochtendgloren. De alliantie bestaat naast Venezuela uit Cuba, Ecuador, Bolivia, Nicaragua, Antigua en Barbados, Dominica en Saint Vincent and the Grenadines. Suriname en Santa Lucia zijn speciale gastlanden. De economische samenwerking heeft gestalte gekregen in een apart vrijhandelsverdrag.

Het ALBA is buiten het eigen werkingsgebied een wassen neus, waar alleen linkse regeringen aan mee doen, als je het geopolitiek bekijkt. Toch heeft het clubje wel degelijk invloed en haalt soms zelfs de kolen uit het vuur voor Poetin!

Zie ook http://wp.me/p3nJb9-ny en http://wp.me/p3nJb9-l5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s