Cruiseschepen onder mijn balkon

Playa de Ereaga met jachthaven en cruiseschip aan tweede pier

Playa de Ereaga met jachthaven en cruiseschip aan tweede pier

In mijn vorige stukjes over Getxo en het Playa de Ereaga heb ik vooral gekeken naar hoe het destijds was, toen ik aan het strand van Ereaga in Getxo woonde. Maar er is in meer dan dertig jaar natuurlijk veel veranderd. Neem alleen het uitzicht vanaf mijn balkon. Toen had je aan de linkerkant van het strand een pier, de Algorta Kaia, die bijna van oost naar west naar het op de andere oever gelegen Santurtzi liep. Nu ligt er achter die pier een halve maan pier waarbinnen een jachthaven is gemaakt voor zo’n 600 pleziervaartuigen. Vanaf die halve maan loopt een kleinere pier parallel aan de Algorta Kaia. Een pier die gebruikt wordt voor cruiseschepen! In 2011 waren dat er 53, met zo’n 80.000 passagiers. Echt een ander uitzicht, vrachtschepen aan de pier waar ik de hond uitliet.

Vorig jaar zijn de werkzaamheden begonnen om beide pieren op te peppen en er volwaardige cruise aanlegplaatsen van te maken, zodat ook de grootste cruiseschepen terecht kunnen in Getxo. Drie tegelijk zelfs.

artist impression van de pieren in 2014

artist impression van de pieren in 2014

Dit moet een verdere impuls geven aan het cruise toerisme in Bilbao. De cruise industrie is voortdurend op zoek naar nieuwe interessante bestemmingen en met de opening van het Guggenheim Museum in 1997 is  Bilbao een veel interessantere plaats geworden om te bezoeken. De cruise passagiers kunnen uiteraard naar het Guggenheim, het museum van schone kunsten, een wandeling maken door het oude centrum, de veerpontoncabine bewonderen en in een van de vele barretjes een wijntje en tapa nuttigen. De toeristische hoogtepunten, zoveel zijn het er verder blijkbaar niet, de tijd is te kort, de boot moet verder. Sommige cruises bieden ook een excursie aan naar Donostia (San Sebastián), vroeger een mooiere stad dan Bilbao, maar verstoken van een pier voor cruiseschepen.

Bilbao Guggenheim

Bilbao Guggenheim

Net als in Amsterdam vinden ze in Bilbao het cruiseverkeer iets om trots op te zijn. Het brengt natuurlijk toeristengeld naar de stad, dat is de drijvende (sic) kracht. Dat het goedkoop massatoerisme is gebaseerd op het uitbuiten van personeel en het uitknijpen van toeristen is van secundair belang. Dat het tekort doet aan de regio, de cultuur en geschiedenis van de stad en een proliferatie van in China gemaakte souvenirs teweeg brengt is voor stadsbestuurders en cruisebazen al helemaal niet belangrijk.

Ook over Getxo: Veerpontoncabine, Roeien! en Ramiro Pinilla, een 6 en een 9

Over cruises: Werken op een cruise! en Loonkosten listen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s