Autárquicas zonder TV

rtpOp 29 september zijn er gemeentebestuur, gemeenteraad en wijkbestuur verkiezingen in Portugal, de zogenoemde autárquicas. Natuurlijk heeft dat politieke betekenis op nationaal niveau, net als in Nederland. De recente reshuffle van de Portugese regering, het bezuiningsbeleid en de hervormingen zullen een grote rol spelen in het bepalen van de kleur van de stem van de Portugezen.

Ondanks deze nationale component zal er op de nationale open televisiezenders, RTP, TVI en SIC, niet veel van de verkiezingen te zien zijn. De wet vereist namelijk een gelijke behandeling van alle kandidaten door de media. Dit wordt geïnterpreteerd als gelijke zendtijd voor iedere kandidaat (lees partij) binnen een gemeente. Er zijn vaak meer dan tien kandidaten voor het bestuur en ook het aantal partijen voor de raad kan heel groot zijn.logo_tvi_v2

Niet te doen, menen de drie vrij te ontvangen televisiezenders. Het resultaat zal zijn dat er wat gedaan zal worden aan de grote steden en de rest overgelaten wordt aan lokale media.

Eigenlijk niet eens zoveel anders dan in Nederland zonder zo’n wet, daar hebben kandidaten in grote steden een klein beetje nationale bekendheid, maar verder gaat het over de nationale politiek.

bf965598-080c-4138-9100-5a6af2aaf910_LARGEDe wetgeving in Portugal doet denken aan Zuid-Amerika waar ook vaak gedacht wordt dat je fraude en corruptie kan bestrijden met wetten en regels en altijd het tegendeel blijkt. Partijen aan de macht moeten gedwongen worden door dit soort wetten hun politieke tegenstanders ook een podium te bieden. Dat dat fout kan gaan blijkt iedere dag in Venezuela.

Mijn vertrouwen in de Portugese inborst is toch groter dan dat. Streep die wet maar door, het zal toch weinig invloed hebben op de uitslag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s