De kalkoen verdwijnt uit het straatbeeld

doorsnede van het veelzijdige volkswagenbusje

doorsnede van het veelzijdige volkswagenbusje

Ik wist niet dat ze nog geproduceerd werden, de volkswagenbusjes, maar in Brazilië rollen ze nog van de band. Nou ja, wat je band kan noemen dan. In 1953 werden de eerste busjes in Brazilië geassembleerd, sinds 1957 worden ze ook daadwerkelijk gebouwd in Brazilië. Die lopende band van toen was voornamelijk handwerk en is in de loop van meer dan vijftig jaar amper veranderd. Never change a winning team, zoiets dachten ze waarschijnlijk in Wolfsburg.

productielijn

productielijn

Zo is het busje ook amper veranderd. Pas in 2005 werd er in de Braziliaanse versie een motor gezet met waterkoeling. In Brazilië heet het busje officieel Kombi, maar het wordt meestal perua, kalkoen, genoemd.

Nou, dat is leuk om te weten, maar wat moet je er verder mee?

Mijn aandacht voor de kalkoen werd getrokken door een bericht dat de productie eind 2013 gestopt wordt. Niet dat Volkswagen wilde stoppen, maar na bijna zestig jaar heeft de moderne wereld het busje ingehaald. In Brazilië zijn vanaf 1 januari 2014 airbags en ABS verplicht in nieuwe auto’s en daar is geen plaats voor in de stokoude Kombi en is het dus einde verhaal. Brazilië gaat over op modernere busjes.

multipurpose

multipurpose

Ik dacht: hèhè, eindelijk, eindelijk oog voor veiligheid. Maar wat blijkt, in Nederland is de airbag niet verplicht, en ABS pas sinds september 2010. Zo hèhè is het dus niet eens. Toch denk ik dat de Kombi’s al jaren niet meer in Nederland verkocht mogen worden in verband met allerlei andere veiligheid en milieu eisen.

Maar de “hippy van” is binnenkort geschiedenis. Om het verdwijnen van het busje te “vieren” brengt Volkswagen een Last Edition uit. Er worden 600 genummerde exemplaren van gebouwd, vol luxe en retro details. Die editie moet dan wel rond de 85.000 Real opbrengen, ongeveer 28.000 Euro. Een instapmodel van de kalkoen heb je nu nog voor iets meer dan 45.000 Real, rond de 15.000 Euro.

de Last Edition, met gordijntjes

de Last Edition, met gordijntjes

Het is dus meer dan alleen maar leuk om te weten, want een symbool van de vooruitgang die Brazilië zo typeert verdwijnt. Straks bij het WK2014 en de Olympische Spelen in 2016 zullen er nog genoeg busjes rondrijden, maar gloednieuwe zal je dan niet meer zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s