Straffeloosheid

Guatemalteeks congres stemt voor nieuwe wet

Guatemalteeks congres stemt voor nieuwe wet

Zes tot vijftien jaar gevangenisstraf, wat moet je daar voor gedaan hebben? In Nederland toch al snel een van de grotere delicten tegen het leven, denk ik.  Welke straf zou er in Nederland staan op het stelen van een mobieltje, het hacken van een mobieltje, het illegaal in omloop brengen van een mobieltje? Als het met geweld en recidive gebeurd ongeveer een jaar. Als je het voor het eerst doet en “netjes” een taakstraf van veertig uur. Die orde van grootte., want het is sterk afhankelijk van de omstandigheden. Maar niet meer dan zes jaar, in het ergste geval.

Als je dat in Guatemala doet staat er binnenkort een minimumstraf op van zes jaar, met een maximum van 15 jaar. Dat is andere koek. Mede-aanleiding is de omvang van het delict: in 2012 zijn er ruim 140.000 gestolen. Een andere aanleiding is het geweld dat er mee gepaard gaat, naar schatting 120 doden per jaar. Dat is een fractie van het aantal dat om het leven komt door geweldsdelicten, want dat cijfer wordt geschat op 6.000 per jaar.

Tijd dus voor maatregelen dacht de regering. Mobieltjes moeten ingeschreven staan in een nationaal register en er worden dus wat hoofdstukken toegevoegd aan het strafrecht. Zoals vaak gebruikelijk in Midden-Amerika lijkt hiermee het probleem afgedaan. Er is een wet, de strafmaat is bepaald.

in beslag genomen mobieltjes, iets gebeurd er wel af en toe

in beslag genomen mobieltjes, iets gebeurd er wel af en toe

Maar er wordt verder niets gedaan om van de uitvoering ook maar een heel klein succesje te maken. Er komt geen agent bij, de salarissen blijven net zo laag  en het korps dus net zo corrupt.

Maar de wetgever heeft het gevoel dat hij iets voor het land heeft gedaan. Ik denk dat er ook nog wel iets anders achter zal zitten, eigenbelang van iets of iemand. Maar dat verteld het verhaal (nog) niet.

One thought on “Straffeloosheid

  1. Zo is dat Denis. Alles is corrupt in deze landen. Ook binnen de gevangenissen. Niks meer dan make up is dit. Maar in Ned. Vind ik het er ook niet beter op worden..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s