Top drie

keri smithAls ik naar de eerste drie boeken kijk in de top vijftig van een grote Braziliaanse boekhandelsketen dan tref ik daar op de eerste plaats een eigen werk van die keten aan, een juridisch vademecum dat de consument een beetje wegwijs probeert te maken in de wirwar aan wet en regelgeving die het land rijk is. Er is veel meer geregeld en voorgeschreven dan in Nederland, alleen de handhaving werkt anders. Handig dus, zo’n vademecum. Dat het op de eerste plaats van die top vijftig staat, en in andere uitvoeringen ook nog op de plaatsen 6, 7 en 9 doet vermoeden dat de top daar ook vastgesteld wordt volgens eigen regels. Dat gebeurd in veel boekhandels, dus niets nieuws.

Op de tweede plaats staat de Braziliaanse versie van “Wreck this journal” van Keri Smith. De Nederlandse versie had de Engelse titel met als onderschrift “Nederlandse versie”. De Braziliaanse titel is vertaald in het Portugees. Dat is ook zo voor de nummer drie: “The fault in our stars” van John Green.

Beide boeken staan (niet meer) in de top 60 van het CPNB, een lijst die meer objectiviteit suggereert dan de lijst van een boekverkoper. Of het nu zo is dat de bestsellers dat pas later worden in Brazilië, zoals sommige andere dingen ook pas later gebeuren, durf ik op basis van deze beperkte steekproef niet te stellen, of dat die boeken het daar gewoon beter doen dan in Nederland, ik weet het niet. Het feit dat de vijftig tinten trilogie nog midden in de top vijftig staat doet toch het eerste vermoeden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s