Relaas van de thuisisolatie van een boekhandelaar (3): Andrés Barba

Gisteravond kwam ex#2, heel lief, behalve een zakje medicijnen en een verlaat pakje uit China (oei) ook wat leesvoer brengen: een Nederlandse, een Spaanse, een Duitse en een Schotse schrijver, ik kan weer even vooruit.

Oók gisteravond vertelde mijn Barcelonese vriendin dat de taferelen in Spanje Danteske vormen aannemen in een aantal regio’s. Gebrek aan materiaal, tekort aan medisch personeel, mensen die maar moeten sterven in de ziekenhuisgangen, mensen boven de zeventig die niet meer behandeld worden. Vooral in het Madrileense is het dramatisch. In Barcelona rijden de militairen door de straten. Franco lacht in z’n nieuwe graf. De noodtoestand is afgekondigd en het land zit op slot. Een voorbode?

Na het hele ochtendritueel te hebben afgewerkt was het weer winkel werk aan de winkel. Er was wat wrijving, dingen moesten uitgesproken worden, dingen moesten georganiseerd, emails gestuurd, belletjes gepleegd. Veel klanten houden zich niet aan de op-afstandregels, zijn geërgerd of zelfs grof als ze daarop aangesproken worden. Veel kinderen blijven niet thuis en ouders brengen met hangkroost een tijdverdrijf-bezoek aan de boekhandel. Dat levert wel gedoe op. In de middag moest ook de eerste stuurman met klachten het schip verlaten, laten we hopen dat het niet het virus is! Even afwachten.

We zijn ook blij dat mensen kiezen voor boeken in deze barre tijden. We zijn ook blij met de campagne die het CPNB zo snel uit de hoed toverde: #ikleesthuis. We zijn ook blij dat we open zijn, dat we een bijdrage kunnen leveren aan het thuiszitten in tijden van …

Ongeveer halverwege de middag was er tijd voor verpozing, lees: lezen! Een van de gebrachte boeken uitgelezen, het is een dunnetje, zie hieronder. Ook dochterlief moet lezen, voor school, en twijfelt tussen Nabokow’s Lolita en Breakfast at Tiffany’s van Truman Capote. Uiteindelijk is het Capote geworden.
Zoon#4 zit ook in een soort thuisisolatie. De TU is dicht, alleen onderwijs op afstand. Hij begint vandaag aan z’n eerste bijbaantje als ontwerper! Ook verpozing: naar muziek kunnen luisteren die in de winkel niet kan, of in ieder geval niet lang. Vandaag aria’s van bijvoorbeeld Barbara Hendricks en Teresa Stratas en in de avond de schorre stem van Chavela Vargas. Ook in de winkel wel te horen, maar dan gedoseerd. Gister de hele dag Zaz, heerlijk! Daar hebben ze in de boekhandel wel genoeg van gehoord inmiddels. Deze derde dag was ook weer zo voorbij, moge het zo blijven …

barbaHet verse boek was Kleine handen van de Spaanse auteur Andrés Barba, een kleinood van amper 100 pagina’s. Een meisje van zeven heeft haar ouders verloren bij een auto-ongeluk , ze zat zelf op de achterbank, (geen spoiler) en komt in een weeshuis terecht. De onderhuidse spanning van het verhaal is prachtig!
Oorspronkelijke titel Las manos pequeñas, vertaald door Irene van de Mheen en Jos Kockelkoren, uitgegeven door De Bezige Bij te Amsterdam in 2020
bestel hier

Amsterdam, 20-03-2020

2 thoughts on “Relaas van de thuisisolatie van een boekhandelaar (3): Andrés Barba

  1. Hey Denis, Nina hier. Leuk dat je het bloggen weer hebt opgepakt (er komen gelukkig ook positieve dingen uit de COVID-19 crisis!) Ik ben al ongeveer drie jaar van plan, sinds ik in Amsterdam Noord werk, je winkel eens te bezoeken, maar zoals je gemerkt hebt, het is bij een plan gebleven. 😔
    Als we weer bevrijd zijn, kom ik de vrijheid bij je vieren met de aanschaf van een boek (of meerdere boeken 📚) Hou je taai!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s