Relaas van de thuisisolatie van een boekhandelaar (4): Karina Sainz Borgo

caracasHet ochtendritueel was vroeg klaar vandaag. Tijdens de huishoudelijke taken geluisterd naar Mieke van der Wey en Charles Groenhuijsen. Lidewijde Paris deed de boekenrubriek, maar overtuigde niet deze keer. Wat is blijven hangen van de uitzending is een zin uit het item over Zandvoort: niet racen maar lezen!

Na de Nieuwsweekend uitzending overgeschakeld op Lila Downs, die kan je ook niet de hele dag in de winkel draaien. Toen ik in Curitiba woonde heb ik al fietsend op de hometrainer via CNN een aantal, voor mij toen, nieuwe zangers ontdekt. Naast Lila waren dat Beth Orton, Norah Jones en Dayna Kurtz. Ik beluister ze nog allemaal met enige regelmaat. Vandaag Lila dus.

De CPNB campagne-leuze #IkLeesThuis is, zonder hashtag, ook de kortingscode om je boeken via onze site gratis thuisbezorgd te krijgen. In de winkel was het een “gewone” zaterdag, voor zover gewone dagen nog bestaan! 1,5 meter afstand bewaren gaat soms moeizaam, dat is wat ik ook hoor en zie elders.
Maar echt, volg de raadgevingen op van de overheid, wees niet wijzer. Beelden van het Zandvoortse strand en het hoofdstedelijke Vondelpark van vandaag laten zien dat de ernst van de boodschap nog lang niet iedereen bereikt heeft. Het is menens, echt waar! Ik was laconieker, maar ben, net als Ilja Leonard Pfeiffer, daarop teruggekomen. Komende week, de week daarna al, het zal heel zwaar worden!

Zoon#4’s vriendin is naar huis gegaan vorige week, ze woont nu weer bij haar ouders in Asunción, Paraguay. Ze moet twee weken in quarantaine, nog een week te gaan. Er zijn daar nu negentien gevallen en één dode, maar het land is al deels op slot. Geen vluchten uit het buitenland, een avondklok, dat soort dingen. Ze volgt de colleges aan de UVA op afstand, letterlijk.
De situatie in Venezuela is echt slecht, erger nog dan in het boek van Sainz Borgo (zie hieronder) is beschreven, want toen was het virus er nog niet. Het begint daar pas net en het land is al volledig op slot, de handhavers zijn soldaten. Veel keus hebben ze daar niet. Het gezondheidssysteem was al kapot gemaakt …

Het mooiste boek dat ik dit jaar gelezen heb is Nacht in Caracas van Karina Sainz Borgo. De blurb zegt onder andere: “Nacht in Caracas is het krachtige verhaal van een vrouw die wordt geconfronteerd met de meest extreme omstandigheden en een ijzingwekkende herinnering aan hoe snel sociale omstandigheden kunnen veranderen, overal, op ieder moment.” Hoe dat laatste werkt ondervinden we nu met covid-19, maar ik kan je verzekeren dat het in Venezuela een nachtmerrie is en wij het zelfs mét virus niet kunnen voorstellen wat daar gebeurt.
Oorspronkelijke titel “La Española”, vertaald door Arie van der Wal en uitgegeven door Meulenhoff Boekerij te Amsterdam in 2020
Bestel hier
Lees ook

Amsterdam 21-03-2020

One thought on “Relaas van de thuisisolatie van een boekhandelaar (4): Karina Sainz Borgo

  1. Pingback: Nada | Denis blogt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s