Relaas van de thuisisolatie van een boekhandelaar (5): Marta Orriols, Albert Camus en Giovanni Bocaccio

decamerone

Laat wakker geworden en tijdens de dagelijkse rituelen naar VPRO OVT op radio NPO1 geluisterd. Net als gisteravond bij VPRO Mondo ging het deels over De Decamerone van Giovanni Boccaccio. Blijkbaar was dat eerder afgelopen week ook bij DWDD gebeurd. ITA, de voormalige Toneelgroep Amsterdam, onder leiding van Ivo van Hoven, gaat vanaf maandag iedere dag één van de honderd verhalen voorlezen, VPRO Mondo gaat het uitzenden. Erg leuk. Er zijn natuurlijk meer boeken die nu herlezen worden, met stip op nummer één De pest van Albert Camus.

Op de snelweg zag ik vandaag relatief veel caravans en campers. Gaan de mensen nu massaal buiten binnenblijven?

Aan het begin van de middag crisisoverleg gehad. Onze winkel is te klein en met te smalle paden om de aanloop van mensen én tegelijkertijd de 1½ meter regel in praktijk te brengen. Afgelopen week maakte duidelijk dat dat niet werkt, helaas. Veel mensen zijn zich nog niet bewust van de ernst van de situatie, blijkt. Onze (lees mijn collega’s, ik zit thuis) veiligheid kwam op deze manier behoorlijk in het geding. We kunnen net als in sommige andere winkels een maximumaantal klanten in de winkel toelaten, maar dan moet er wel iemand bij de deur staan. Klanten lopen dan nog door de hele winkel en komen toch aan van alles. Uiteindelijk hebben we besloten om na de zondag ook de maandag niet meer open te gaan, de openingstijden te verkorten, niet meer alleen te staan en een loketwinkel te worden. Hoe dat gaat werken weten we nog niet, we gaan het vanaf dinsdag meemaken!

In de middag heb ik goulashsoep gemaakt, zo’n verspakket van de grootgrutter, met zelfgemaakte gehaktballetjes. Jawel.

Na de radio was Maria Doleres Pradera aan de beurt. Haar ontdekte ik na mijn vorige scheiding, als pleister op de wonde. Ouderwetse, melodische en melancholieke liedjes met hun oorsprong in Spanje en Zuid-Amerika. Oude meuk, in Spanje en aan de andere kant van de oceaan draait niemand haar meer. Maar op deze zondagmiddag past het wel bij m’n stemming.

martaVandaag 39 jaar geleden, ook een zondag, ging ex#1 naar de Clínica Quiron, waar ’s maandags om 07:30 zoon#1 werd geboren. Hij zou morgen 39 jaar geworden zijn, maar het noodlot sloeg 3½ jaar later toe. In gedachten is hij altijd bij me, maar rond deze dagen meer, net als rond de dagen van zijn ongeluk en ziekenhuisverblijf, in Hospital San Juan de Díos. Dat ziekenhuis behoort tot dezelfde groep als Clínica Quiron en is ook het ziekenhuis waar Paula Cid werkt als neonatoloog, de hoofdpersoon uit de mooie roman Met planten leren praten, van Marta Orriols, die gaat over hoe om te gaan met verlies.

Oorspronkelijk titel Il Decamarone, vele vertalingen, deze is van Frans Denissen
Uitgegeven door Atheneaum – Polak & van Gennep, Amsterdam
Bestel hier
Kijk naar Mondo
Luister naar OVT

Oorspronkelijke titel La peste, vertaald door Jan Pieter van der Sterre
uitgegeven door De Bezige Bij, Amsterdam 12de druk, 2019 bestel hier

Oorspronkelijke titel Aprendre a parlar amb les plantes, vertaald uit het Catalaans door Pieter Lamberts
Uitgegeven door Uitgeverij Prometheus, Amsterdam 2019
Bestel hier

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s