Relaas van de thuisisolatie van een boekhandelaar (8): Ali Smith

C48D26E2-7EA2-4847-B9F7-7E64E32960C3Weer erg vroeg wakker geworden, dus ook vroeg klaar met de uitgebreide ochtendrituelen. Eén van de rituelen kan geschrapt worden, de wond onder m’n knie is dicht en hoeft niet meer verzorgd te worden. Van krater naar litteken in 3½ maand, tis wat. In dezelfde categorie: na een paar dagen zitten achter de laptop of met een boek kreeg ik last van mijn onderrug. Ik doe het computerdeel van de dag nu staand, met de laptop op het fornuis, ongeveer op toonbankhoogte. Nergens meer last van!

De winkel was nu voor de tweede dag een afhaal- en bestelwinkel, na een goede start gisteren. Mijn dappere dames hebben de inrichting verder aangepast, zodat klanten meer titels kunnen zien en aanwijzen. De verhoging van het contactloze pinbedrag van 25 naar 50 euro deed het nog niet, waarschijnlijk is dat morgen opgelost. Er zijn ook steeds meer klanten met mondkapjes, ook in die zin is het landschap veranderd.

Covid-19 berichten zijn of lijken vaak tegenstrijdig. Zoals deze: RIVM denkt dat virus zich minder snel verspreidt en een arts van de IC coördinatie die zegt dat de piek in mei komt. Of kan dit alle twee tegelijk? Ja, eigenlijk wel. We zijn er nog wel een tijdje zoet mee. In Italië en Spanje stijgt de grafiek van besmettingen nog steeds exponentieel, binnenkort worden ze door de Verenigde Staten ingehaald denk ik.

In Barcelona zijn de boekhandels gesloten, naar ik begrijp. De kleine doen een oproep aan de klanten om boeken nu te bestellen en te betalen en na de crisis op te halen in een poging wat liquiditeit is stand te houden. De grote online clubs, Amazon en FNAC, leveren aan huis. De kleintjes ontberen blijkbaar een CB  (Centraal Boekhuis, waar bijna alle uitgevers hun boeken opslaan en bijna alle boekhandels hun boeken bestellen en geleverd krijgen) zoals wij dat hebben. Ik zou zeggen: leve het CB! Het personeel van die boekhandels kan wel aanspraak maken op tijdelijke WW zonder de baan te verliezen, een soort arbeidsduurverkorting die bij ons vorige week is afgeschaft, maar is dat genoeg voor die boekhandels om het hoofd boven water te houden? Ook daar zware tijden!

winterHet boek Winter van Ali Smith is scherp, politiek, gedrenkt in humor en met veel taalgrappen. Het brengt op de vooravond van kerst twee bejaarde zussen weer bij elkaar samen met de zoon van één van hen en een stand-in voor de vriendin van de zoon, die het net uitgemaakt heeft en hem stalked en zich zijn twitter account toe-eigent. Leuk leesvoer!

Vandaag Billie Holiday en Amy Whinehouse, wat een genot, de hele dag oude en niet zo oude blues en niet zo blues.

Oorspronkelijke titel Winter, vertaald uit het Engels door Karina van Santen en Martine Vosmaer, uitgeverij Prometheus, Amsterdam 2018
bestel hier

Luister hier naar Billie’s Blue moon
Luister en kijk hier naar Amy’s Back to Black

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s