Relaas van de thuisisolatie van een boekhandelaar (11): Frédérique Spigt

Na de ochtendrituelen wat artikelen gelezen in de laatste Groene, wat dingen voor de winkel en huishoudelijke activiteiten. Vanmiddag mijn kleindochters voorgelezen via Facetime: Jip en Janneke en De Gruffalo, klassiekers die het nog altijd goed doen. Jip en Janneke wel gedateerd en rolbevestigend, maar af en toe een verhaaltje is toch leuk. Morgen misschien weer. Doordeweeks is het ook afhankelijk van het rooster van schoondochterlief en zoon#2.

misantroopMet Misantroop maakt Frédérique Spigt een geweldig poëziedebuut, ook de bijzondere illustraties in de bundel zijn van haar hand. Soms ontroerend, af en toe rauw dan weer poëtisch. Met een voorwoord van Ellen Deckwitz. Bijvoorbeeld:

Alles beter

Hier
waar ik gewoon in slaap gevallen ben
zaterdagnacht
terwijl jij sprong en dacht
alles beter dan hier blijven
hoorde ik ’s ochtends pas je naam vallen

 

Leeftijdgenoot en collega sombermans Opheffer (Theodoor Holman), in het laatste deel van zijn column Onmogelijk in De Groene Amsterdammer van 26 maart 2020:
‘Het doet je goed hè, dat gedwongen thuiszitten?’
‘Natuurlijk doet het me goed. Ik moet nadenken over mijn dood, want ik behoor tot de risicogroep.
Over mijn leven dat ik mislukt vind, omdat ik niet heb waargemaakt wat mijn ouders met me wilden, en wat ik met mijn leven wilde. Over mijn mislukte vaderschap, over mijn sociale onvermogen om net zo leuk met mijn kleinkinderen om te gaan als de andere grootouders, over het feit dat ik mijn doodsangst overstem met een geacteerde lach. Over het besef dat troost voor mij onmogelijk is.’
‘Nou, tot morgen maar weer, pap.’
Theodoor bestaat het vaak de juiste snaar te raken, dat lukt hem in dit stukje uitstekend. Niet dat ik mij er helemaal in herken, dat is weer wat anders, maar ik herken me er wel in.

Zanger van de dag is Marisa Monte. Ik maakte kennis met haar toen ik de CD Barulhinho bom voor mijn verjaardag kreeg van ex2, op aanraden van mijn toenmalige secretaresse, het eerste jaar dat we in Curitiba woonden. In 2002 kocht ik zelf de prachtige CD Tribalistas, die ze samen met Carlinhos Brown en Arnaldo Antunes maakte. Ze is een van de belangrijkste zangers van MPB (Musica Popular Brasileira) en samba.

bestel hier Misantroop, van Frédérique Spigt, uitgegeven door uitgeverij Canarino, 2020

Luister hier O xote das meninas van Luiz Gonzaga en Zé Dantes, door Marisa Monte op Barulhinho bom uit 1996
Luister hier Já sei namorar van Arnoldo Antunes, door Tribalistas, 2002

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s