Relaas van de thuisisolatie van een boekhandelaar (12): Oek de Jong

Gedurende de ochtendrituelen een stukje van Vroege vogels (De fenolijn bestaat nog steeds!) en OVT op radio NPO1 geluisterd. Na OVT tijd voor Zaz! Ik ontdekte haar pas dit jaar, door een filmpje op Facebook met het liedje Je veux dat aanstekelijk vrolijkmakend is! Mooi zijn ook La fée en Si jamais j’oublie bijvoorbeeld, maar er zijn nog veel meer mooie en vrolijke nummers, de teksten vaak betekenisvol! Luisteren! Nieuwe boeken zijn vanmorgen afgeleverd door ex#2, ik kan weer even vooruit.
In de namiddag en vroege avond geappt met mijn nicht over vroeger en hoe je dingen kan proberen te begrijpen, of tenminste in een context, in perspectief kan plaatsen. Doe ik ook wel eens met zus#1. Je kleurt en probeert dat binnen de lijntjes te doen. Hoop mijn kinderen met minder vraagtekens achter te laten.

De winkel is dicht op zondag en maandag tegenwoordig, maar er lopen altijd wel dingen. Afhaalbestellingen die besteld moeten worden, boeken uit recensies inkopen. Kijken hoe we in aanmerking komen voor de nu ook voor non-food opengestelde TOGS regeling. We voldoen aan de voorwaarden, maar ik kan niet zien of onze SBI (Standaard Bedrijfs Indeling) code ook bij de verruiming van de regeling hoort. Er is de hele dag sprake van een storing op de site waar je dat kan aanvragen. Ben ook benieuwd hoe snel er gereageerd gaat worden over de ATV aanvraag die nu een NOW aanvraag is. Ook daar voldoen we aan voorwaarden om deels in aanmerking te komen voor ondersteuning. Nieuwe begroting, nou zeg maar schattingen maken. Het houdt je van de straat zo’n virus.

In aflevering 10 sprak ik kort over de Griekse filosoof Epictetus, vandaag in VPRO OVT sprak iets langer, ook naar aanleiding van het virus, classica en filosoof Marije Martijn over de denkbeelden en uitspraken van Epictetus. Kort gezegd: als je er niets aan kan doen, maak je er dan niet druk over.

zwarte schuurIk had nog nooit iets gelezen van Oek de Jong, ben nu op driekwart van Zwarte schuur en wat is dat een fenomenaal boek. Genomineerd voor de Libris Literatuurprijs is dit een grote kanshebber. De stukjes die teruggaan naar de Zuid-Bevelandse jeugd van hoofdrolspeler Maris zijn van een beklemmende schoonheid. De last die Maris met zich meedraagt door een gebeurtenis in die Zeeuwse jeugd blijkt ook jaren later nog steeds ondraaglijk en te leiden tot lijden, verstoorde verhoudingen, mislukte relaties en erger. Lezen dat Boek!

Bestel hier Zwarte schuur van Oek de Jong, uitgegeven door Atlas Contact, Amsterdam 2019

Luister en kijk hier Je veux, Zaz, Londen, 2013
Luister hier La fée, SongkickStudios 2019
Luister hier Si jamais j’oublie, Zaz Grand Studio RTL 2015 

Luister hier naar het fragment van de VPRO-OVT uitzending over Epictetus

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s