Relaas van de thuisisolatie van een boekhandelaar (13): James Joyce

200330_Amsterdam_Boekwinkel_Web-banner_1140x150px_+logo

’s Nachts De zwarte schuur uitgelezen, prachtig. Na een deel van de ochtendrituelen eerst de winkel. Eén van de dappere dames heeft zich helaas moeten ziekmelden (heel veel sterkte en beterschap, we hopen dat het niet het virus is!), dus de roosters moesten weer aangepast worden. We doen nu een beroep op invallers. Dat is voor deze week gelukt! Volgende week is weer een station verder.

Ik kon nog steeds niet op de site van TOG, overbelast, probeert u het later nog eens. De nieuwe SBI codes zijn overigens ook nog bekend gemaakt. Ook over NOW nog niets gehoord. Ik begrijp het wel, ze worden overspoeld door aanvragen, maar wij verkeren in onzekerheid en het is echt van groot belang! Ook dat weet de overheid, ze roeien met de riemen die ze hebben.

De campagne Amsterdammers kopen hun boeken bij een Amsterdamse boekwinkel is van start gegaan. De meeste Amsterdamse en Amstelveense boekhandels doen hieraan mee. De boodschap: koop niet bij internetgiganten. Wil je online bestellen doe dat bij een boekhandel die ook een bakstenen winkel heeft. Help ons door de crisis heen! Anders zou er na Corona wel eens een schraal boekenlandschap over kunnen blijven.

In de loop van de middag hoorde zoon#4 dat zijn Paraguayaanse vriendin positief getest is op covid-19. Ze is één van de vijf nieuwe gevallen die het totaal aantal besmettingen in Paraguay op 64 hebben gebracht. Ze was twee weken geleden afgereisd van Amsterdam naar Asunción: drie etappes en vier vliegvelden. Zou ze het gedurende de reis hebben opgelopen? Ze heeft geen symptomen, voelt zich prima, maar moet nog zeker een week op haar kamer blijven. Dan komt er een test om te zien of ze nog besmettelijk is. Zoonlief heeft ook geen symptomen en komt alleen z’n kamer uit om naar de buurtsuper te gaan. We gaan het volgen.

Kort na de geboorte van zoon#2 heb ik Ulysses van James Joyce gekocht, nota bene in een boekhandel met de naam Itaca. Ik herinner me dat ik het heb gelezen, het boek ziet er ook gelezen uit, maar ik heb er weinig van begrepen gezien het weinige dat is blijven hangen. Waarom dan toch lezen? Tsja, dat deed ik toen, uitlezen. Doe ik nu niet meer altijd. Ik had blijkbaar geen flauw benul destijds, ondanks de nogal duidelijke aanwijzing van de titel, dat Joyce zijn Ulysses helemaal heeft gemodelleerd naar Homerus’ Odyssee. Men ziet het werk als één van de grootste literaire werken, maar ook het minst gelezen van die werken denk ik, mede door die complexe structuur. Als het covid-19 veel langer rondwaart, wie weet waag ik me er dan aan. Maar er is veel concurrentie ….

Vandaag was het tijd voor de trumpet kings, met als basis de liveregistratie in 1975 op het album The Trumpet Kings at Montreux ’75, met op trompet Roy Eldridge, Dizzy Gillespie en Clark Terry bijgestaan door het Oscar Petersen trio, met Oscar op piano, Niels-Henning Ørsted Pedersen op dubbele bas en Louie Bellson op drums. Ik heb Roy Eldridge en Oscar Petersen live gezien op het NSJF in 1976 (ik was er met ex#1 en een medestudent). Het Oscar Petersen Trio speelde toen met Joe Pass, fabelachtig gitarist. Het was de tweede editie van het NSJF dat nu nog bestaat en waar ik in de loop der jaren een keer of zeven ben geweest. Het laatst met zoon#2 en zoon#3, meer dan tien jaar geleden. Dochterlief wil ook graag een keer, dat staat op de rol voor post-corona tijden.

Bestel hier Ulysses van James Joyce (Nederlandstalige editie)

Luister hier naar The Trumpet Kings at Montreux ’75. 

 

One thought on “Relaas van de thuisisolatie van een boekhandelaar (13): James Joyce

  1. Ook ik heb ooit Ulysses gelezen, eind jaren ’60. In mijn herinnering een onleesbaar boek, maar Finnegan’s Wake is nog erger. Homerus wordt trouwens gezien als de aartsvader van de Europese literatuur. Wat wonderlijk is, aangezien de beste man uit de buurt van Smyrna kwam, dat tegenwoordig in Turkije ligt onder de naam Izmir, en in zijn tijd ook al Azië was. Ik lees nu een boek van Warwick Ball, een Australisch archeoloog/historicus, nu in Schotland, wiens centrale thema de invloed van Azie op Europa is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s