Relaas van de thuisisolatie van een boekhandelaar (14): Koos van Zomeren

Goed geslapen en in de ochtend alle tijd voor de ochtendrituelen. Daarna eerst winkeldingen. We zijn open vandaag, dus er is gelukkig weer reuring. Ben heel benieuwd hoe het gaat in deze tweede week als afhaal- en bestelwinkel. Mijn collega stond alleen vandaag, best wel pittig nog. Doordat we een tweede balie hebben en klanten de winkel niet in kunnen is het veel heen en weer lopen om alle ballen in de lucht te houden.

De SBI codes zijn bekend en de boekhandel valt er ook onder. We kunnen dus een TOG aanvragen, zodra dat is opengesteld, vanaf 6 april staat er nu op de site.

Het RIVM blijft een geruststellende ondertoon houden, dat is tegelijk geruststellend als verontrustend. In Zweden hanteren ze ongeveer hetzelfde beleid als in Nederland, iets losser zelf. Verder gaan de meeste landen over op een of andere vorm van lockdown, zelfs Donald en Boris gaan die kant of zijn er al half. Maar daar kan het morgen weer anders zijn, met name in de Verenigde Staten is de wrijving, of moet je zeggen strijd, tussen staten en federale overheid steeds feller.

Ik kijk natuurlijk ook met een schuin oog naar de landen waar ik heb gewoond of iets mee heb: Paraguay (65 gevallen – 3 overleden), Spanje (99.417-8.189), Portugal (7.443-160), Brazilië (4.661-165), Venezuela (135-3), Colombia (798-15), El Salvador (32-0), Costa Rica (330-3), Israël (4.831-17), België (12.775-705), Zweden (4435-180) en natuurlijk Nederland (12.662-1040). Moet je niet doen, word je niet vrolijk van.

Maar toch doe ik het iedere dag even. Bovendien zijn het appels en peren, de landen verschillen onderling sterk op velerlei gebied. Ik hoop dat in Zuid-Amerika de aantallen relatief laag blijven, de infrastructuur van de gezondheidszorg is daar zo slecht, die kunnen niet aan wat er in Europa gebeurd. Maar ja, Europa heeft een relatief oude bevolking, de meeste Zuid-Amerikaanse landen een relatief jonge.

De baas heeft gesproken vanavond: de maatregelen gelden zeker nog tot 28 april. Vier weken na nu. Dan staat de teller op zes weken. Even slikken. Het zij zo, dat is het beste voor iedereen. Dat moet ík ook kunnen.

omstandighedenWeer zo’n schrijver waar ik nooit een boek van heb gelezen: Koos van Zomeren! Als de rest van zijn ongeveer zestig boeken dezelfde kwaliteit heeft dan heb ik mezelf ernstig tekortgedaan. In Omstandigheden verhaalt een gepensioneerd boekhandelaar over z’n tekortkomingen in de relaties met zijn kinderen en vrouw, zijn ouders, over zijn trouwe viervoeters en vooral over het verbroken contact met zijn zoon en de voortijdige dood van zijn dochter op veertigjarige leeftijd. Maar ook zijn eigen sociale onhandigheid en moeilijk op het goede woord komen. Hij verpakt het in wandelingen en wandelkaarten, met ironie, onderkoelde, humor en heel veel monologen. Uit het leven gegrepen, uit mijn leven gegrepen soms. Als ik zou willen schrijven zou ik het zo wel willen. Citaat:
“De boekhandel was de enige plek waar ik me op m’n gemak voelde, en ik kon er met iedereen opschieten.”

Dochterlief had heel lief een afspeellijst voor me gemaakt: muziek van de dag.  Muziek van Billie Eilish, Madison Beer, Ariana Grande en Jhené Aiko bijvoorbeeld. Das weer eens wat anders dan die oude meuk van mij! Verfrissend (ze heeft wijselijk de rappers enzo niet op de lijst gezet). Dank dochterlief!

Bestel hier Omstandigheden door Koos van Zomeren, uitgegeven door Uitgeverij Arbeiderspers, 2020

Luister en kijk hier naar Ilomilo van Billie Eilish

Luister en kijk hier naar Selfish van Madison Beer

Luister hier naar Ghostin van Ariana Grande

Luister hier naar Lightning & thunder van Jhené Aiko feat John Legend

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s