Relaas van de thuisisolatie van een boekhandelaar (16): Hans Maarten van den Brink

Korte woelige nacht, vroeg op en dus vroeg klaar met de ochtendrituelen. Ook vroeg: de grootgrutter, de ijskast is weer gevuld. De eieren zijn niet geleverd, dat noopt tot het bijstellen van bakplannen. De tortilla moet een weekje wachten, een nieuwe quiche zonder ei staat wel op het programma en een nieuw rondje viskoekjes mét ei is ook even niet aan de orde. Aspergesoep, dat staat wel op het menu over een paar dagen!

Wat dingen voor de winkel gedaan, maar veel te weinig natuurlijk, zou liever daar staan dan hier. Het was een rustige dag, rustiger dan gister. We moeten het nemen zoals het komt en zijn blij dat de klanten de weg naar onze winkel en site weten te vinden! Bovendien zijn we meer dan een loket, we zijn een bestel- en afhaalwinkel en als je alle voorschriften in acht neemt (handschoenen, afstand, niet meer dan twee klanten) kan je nog best een boek inzien! Lang snuffelen dan weer niet, maar je laten adviseren en wat boeken inkijken zeker wel.

Naarmate de pandemie vordert komen er ook meer gevallen bij mensen die je kent, zoals de vriendin van zoon#4, de oma van mijn hulp en nu ook de schoonouders van een broer van mijn Barcelonese vriendin. Bovendien is zijn dochter positief getest op covid-19. Maar hopen dat dat goed afloopt daar. Corona raast door.
Het RIVM ziet hier nog steeds een vermindering van de toename, dat hoort bij het einde van het begin van Rutte (die dat dan weer van Churchill had). 28 april is een nieuwe ijkdatum, maar ik denk niet dat we er dan zijn. Voorlopig zit ik nog wel binnen, ik doe m’n best om geen wortel te schieten, want ooit komt die dag …
Rutte die nogal snel een draai maakte aangaande de Zuid-Europese landen. Hij bedacht een Corona fonds, a fonds perdu, waar wij alvast één miljard in storten en waarvan Rutte verwacht dat ook andere landen geld ter beschikking stellen zodat er een potje komt van 10 tot 20 miljard. Ik heb nog niets gehoord van andere landen, ook niet uit Spanje of Italië. Het is geen mosterd na de maaltijd, dat niet, maar een schuldbekentenis is het eigenlijk wel. Keiharde begrotingsdiscipline in tijden van solidariteit, tis wat …

AuroraAurora schrijft van Hans Maarten van den Brink gaat over een episode in het leven van de Catalaanse schrijver Josep Pla (1897-1981) en is gebaseerd op diens dagboeken. De feitelijkheden zoals reizen, woonplaatsen en zeker de vele geschriften van Pla vormen het decor voor het hunkerende verlangen van Pla naar Aurora, zijn vroegere geliefde/prostitué die al twintig jaar in Buenos Aires woont en die hij betaalt om hem erotisch getinte brieven te schrijven. Josep scheept zich in naar Buenos Aires (een reis die ook daadwerkelijk gemaakt is) om zijn geliefde te bezoeken. Hij komt terecht in een klein huisje waar Aurora woont met Carnicero, haar man, die zich af en toe discreet terugtrekt. Van den Brink verleent ook eer aan het werk van Pla en zijn positie in de Catalaanse én Spaanse literaire wereld. Alhoewel Pla’s in het Catalaans geschreven boeken en periodieken verboden waren onder Franco, werkte Pla ook samen met het regime. Een zeer lezenswaardig boek!

De muziek van vandaag is van Antônio Carlos (Tom) Jobim, onlosmakelijk verbonden aan Vinicius de Moraes en João Gilberto vanaf het begin van zijn carrière. Ik maakte kennis met dit trio toen ik studeerde, een paar levens geleden. De LP Getz/Gilberto (1964) met tenor saxofonist Stan Getz maakte grote indruk. In 2003 was ik met zoon#2 en zoon#3 in Rio de Janeiro en hebben we koffiegedronken in café-bar Veloso (nu een tourist-trap), waar het liedje A garôta de Ipanema geschreven zou zijn. Niets is minder Gilberto:Getzwaar. Vinicius schreef de tekst thuis en ook Tom componeerde de melodie in zijn huis. Wel is het liedje geïnspireerd op een zeventienjarig meisje dat in het straatje van Veloso regelmatig richting strand liep op weg naar haar werk. Dat meisje is de nu 74-jarige Hêlo Pinheiro. Op de LP wordt er ook een deel in het Engels gezongen door de toenmalige vrouw van João, Astrud Gilberto. Ze werd niet vermeld op de credits van de LP.

Bestel hier Aurora schrijft van H.M van den Brink, uitgegeven door uitgeverij Atlas Contact, Amsterdam 2020
Bestel hier Wat wij aten van Josep Pla, vertaald door Ari Boon en uitgegeven door Menken Kasander & Wigman, Leiden 2014

Luister hier de hele LP Getz/Gilberto Doen!
Luister en kijk hier naar Aguas de março door Tom met nog zo’n grootheid: Elis Regina 

Josep Pla

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s