Relaas van de thuisisolatie van een boekhandelaar (18): Wessel te Gussinklo

Geslapen als een blok beton en laat wakker geworden. De dag in de winkel begon slecht: de winkelsoftware deed het niet en de leverancier in België was niet te bereiken. Geen software betekent: je kan de levering van gisteren en vandaag niet in de computer zetten, je kan niet zien welk boek voor welke klant is, je kan niet opzoeken of een boek leverbaar is en je kunt geen bestellingen aannemen en nog wat van die ongein. Veel van onze collega’s met dezelfde software hadden hetzelfde probleem, de Facebook groep die we delen ontplofte. Rond het middaguur deed de software het weer en kon de achterstand van gister ingehaald worden.
Het hartverwarmende meeltje dat we eerder deze week van een klant kregen hebben we, met toestemming natuurlijk, op de winkel Facebookpagina geplaatst. Enorm veel reacties op gekregen.
Hoe we komende week verdergaan? Ik heb echt geen idee! Epictetus maar weer parafraseren: je moet je niet druk maken over dingen die je niet in de hand hebt. Daar hebben we het nu maar mee te doen.

Nu ik na zo’n zes jaar dit blog weer heb opgepakt valt me op dat er al die jaren wel naar soco-socogekeken is. De tophit van de vorige serie was dubbel dubbel dit dit, waarschijnlijk omdat Xuxa erin getagd is. Het filmpje van Xuxa is nog altijd leuk om te zien en roept herinneringen op aan zoon#4 die toen nog een piepkuiken was en helemaal Xuxa’s doelgroep, net als haar dochter Sahsa die ook in het filmpje voorkomt.

Tijdens het fietsen op de hometrainer zag ik twee vogels elkaar het hof maken op het dak van de flat naast de mijne. Kleine zwart-witte vogels met een lange wipstaart (geen eksters, kleiner, fijner gebouwd). Nou ja, elkaar. Het mannetje (denk ik dan maar) maakte zich ontzettend druk door vleugels uitspreidend op het vrouwtje af te hupsen en om haar heen te draaien. Het vrouwtje ging steeds een stukje verderop zitten en het mannetje er weer achteraan. Op een gegeven ogenblik vloog het vrouwtje echt weg, even later, na een duidelijke aarzeling, gevolgd door het mannetje. Of de vrijage succesvol is verlopen is me op deze manier onthouden. Leuk om te zien was het wel.

stapelaarDe hoogstapelaar van Wessel te Gussinklo is tegelijkertijd prachtig en vermoeiend. Je zit in het hoofd van Ewout, bijna 18, die heel erg bezig is te worden wie hij wil zijn. Superieur. Maar dat is hij nog lang niet ook al doet hij er enorm zijn best voor. Met veel herhaling en terzijdes maak je kennis met een irritante jongen die voortdurend op zijn tenen loopt en van depressie naar depressie leeft. Knap gemaakt boek, waar je wel je best voor moet doen als lezer.

Zangers van de dag zijn Yasmin Levy en Agnès Jaoui. Yasmin, Israëlisch met Turks-Joodse roots, zingt in Ladino, Spaans, Ivriet en Portugees. Agnès, Française met Tunesisch-Joodse roots zingt in het Spaans en Portugees. Daarnaast is ze scenarioschrijver, regisseur en actrice en winnaar van tal van prijzen voor haar filmwerk. In Frankrijk ook wel de Franse Woody Allen genoemd.

Bestel hier De Hoogstapelaar van Wessel te Gussinklo, uitgegeven door uitgeverij Kopernik, Amsterdam, 2019

Kijk en luister hier naar La niña de las Flores gezongen door Yasmin Levy
Luister hier naar Historia de un amor door Agnès Jaoui

 

bronnen: het boek, internet en mijn geheugen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s