Relaas van de thuisisolatie van een boekhandelaar (21): Carles Puigdemont

Frame-07-04-2020-06-39-53De eerste drie weken zitten erop! Hoeveel zullen er volgen? In Oostenrijk en Denemarken kijkt men alweer naar het opstarten van de maatschappij, stapje voor stapje. Gister hoorde ik in de Corona nieuwsbrij vertellen dat we hier met afstand houden, hygiëne maatregelen, beperkt aantal mensen in winkels, mondkapjes (?) en wat dies meer zij, moeten rekenen op december voor het voorbij is … Zelf zou ik dat misschien nog wel volhouden, maar of mijn winkeltje dat kan? Rutte heeft het vandaag ook over later, over volhouden, over de nieuwe anderhalf meter samenleving.
Ook de vriendin van zoon#4 moet het nog even volhouden: ze is weer positief getest en gaat ook haar vierde week in afzondering in. Daar geen mannen in witte pakken, maar in gele, die eerder bij haar thuis de test kwamen afnemen.
Ook mijn collega’s moeten volhouden! Met één dappere dame lijkt het iets beter te gaan, maar ze is er nog niet, de andere dappere dame is er nog helemaal niet, helaas. Ze hebben het zwaar, maar gelukkig krijgen ze veel warme wensen van klanten, uitgevers en andere collega’s in het boekenvak. Mooi om te zien, hartverwarmend.

Op 2 oktober 2018 was ik in De Stadsschouwburg (nu ITA) in een bijna uitverkochte zaal met een anders dan anders publiek. Zeker de helft bestond uit Catalanen, vaak uitgedost met allerlei vormen van de Senyera al dan niet estelada*. De vlaggen die over de balkons gehangen werden moesten, om veiligheidsredenen (?) verwijderd worden. Iedereen kwam voor Carles Puigdemont, de Catalaanse president in ballingschap. Carles mocht een zeer politieke toespraak houden, in het Catalaans en boventiteld in het Nederlands. puigdemontHij werd toegejuicht. Daarna een gesprek met Yoeri Albrecht, de directeur van debatcentrum De Balie. Het geheel gelardeerd met intermezzo’s door onder andere Gijs Scholten van Aschat en Maria Kraakman die een zeer toepasselijk fragment uit de Egmont van Goethe voorlazen. Het gesprek vond plaats via een (matige en/of zenuwachtige) tolk en soms richtte Carles zich meer tot haar dan tot Yoeri. Ook gleed Carles vaak weg in politieke verhandelingen zonder altijd de soms best wel scherpe vragen van Youri te beantwoorden. Op die scherpe vragen werd met boegeroep door een deel van het publiek gereageerd.
Het kort daarvoor uitgekomen boek De Catalaanse crisis, interviews met Puigdemont door politiek journalist Olivier Mouton was voor mij de aanleiding voor het bezoek aan de bijeenkomst. Een makkelijk te lezen, niet al te best geschreven boek, dat inzicht geeft in de ideeën van de onafhankelijkheidsbeweging.
Het zal je niet verbazen: ik ben een voorstander van door het volk gewenste onafhankelijkheid, dus ook van die van mijn geliefde Catalonië (of mijn geliefde Baskenland for that matter). Na het bruut neergeslagen referendum van oktober 2017 is het de vraag wanneer zich een nieuw politiek gunstig moment voordoet dat misschien breder gedragen zal leiden tot een nieuwe volksraadpleging. Visca Catalunya! Luze bizi Euskal Herria!

In 1973 hoorde ik voor het eerst Listen tot he music van The Doobie Brothers. Keihard aan het einde van de gang van de buurstudentenflat. Daar woonde een Nederlandse jongen die in Argentinië was opgegroeid, vader werkte dacht ik bij Philips, net als het geval van die jongen uit Brazilië (zie aflevering 7). Goede muziekinstallatie en prachtige muziek als je het full blast hoort. Daarna heb ik nog twee nummers van The Doobie Brothers mooi gevonden, de rest vond en vind ik mwah. Maar dat liedje is onlosmakelijk verbonden aan die tijd en deze medestudent. Onvergetelijk is ook dat op een dag zijn blitse knaloranje Simca voor de deur stond op blokken en zonder wielen. Zoiets hadden we nog nooit meegemaakt. Ik kwam hem in een ander leven weer tegen als manager van het eerste van de hockeyclub waar zoon#2 en zoon#3 in de jeugd speelden op dat moment.

senyera*Senyera = officiële vlag van Catalonië, Senyera estelada = de Catalaanseestelada vlag met een witte vijfpuntige ster in een blauwe driehoek en is vooral in zwang bij de onafhankelijkheids strevers.

Bestel hier De Catalaanse crisis van Carles Puigdemont, vertaling Katrien Meuleman, uitgegeven door Lannoo, Tielt, 2018

Luister en kijk hier naar de registratie van de avond in De Stadsschouwburg en georganiseerd door De Balie

Kijk en luister hier naar Listen to the music door The Doobie brothers, in TopPop  Kijk en luister hier naar Long train running van The Dooby brothers, official clip

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s