Relaas van de thuisisolatie van een boekhandelaar (23)

Eigenlijk geen nieuws over de dappere dames, wel dat ze alle twee weer lezen, ook al gaat dat nog niet van een leien dakje, maar wel fijn voor een boekverkoper! Boeken zitten in ons DNA, dat blijkt nu ook maar weer. Vandaag een drukke dag op afstand, belletjes en meeltjes, regelen en uitleggen. Morgen en overmorgen zijn we weer open! Daar ben ik wel blij mee, het contact met je klanten is toch het hart van de boekhandel, zeker voor winkels als de onze, met veel vaste klanten. Mensen zijn blij dat je open bent. Ook in deze tijden van het nieuwe normaal, de anderhalve meter samenleving.
heertjeWat nu gaande is in Corona land, is de wet van de afnemende meeropbrengst. Dat is maar goed ook. Laten we hopen dat we nu snel komen in een fase van toenemende minderopbrengst, als u begrijpt wat ik bedoel. Zie ook hoofdstuk VIII van De kern van de economie (oude editie) van de onlangs overleden Arnold Heertje. Zijn boeken worden nog steeds gebruikt op de middelbare school! Laten we ook hopen dat het komende paasweekend niet zal leiden tot een nieuwe uitbraak van besmetting.

De Argentijnse María Gainza heeft na haar vorige boek Oogzenuw opnieuw een zwart lichtbijzonder boek afgescheiden. Zwart licht is een mengeling van fictie en non-fictie, rechtbankverslagen, kunstcatalogi en ook nog een plot. Heel bijzonder. Het speelt in de kunsthandel in Buenos Aires waar een netwerk van vervalsers onder de vleugels van de gerenommeerde taxateur Enriqueta zijn werk verricht. In die scene speelt La Negra een mysterieuze rol en hoofdpersoon María Lydis probeert te ontrafelen wat zich allemaal in de afgelopen veertig jaar heeft afgespeeld. In een frisse nieuwe stijl dringt Gainza door in het weefsel van de Argentijnse kunstwereld.

De muziek is vandaag van Estrella Morente, een veertigjarige flamencozangeres. Prachtige bulerias en coplas heeft ze op haar naam staan. Ze komt uit de traditie van de flamenco, haar vader was ook flamencozanger en haar moeder flamencodanseres. Dat Estrella getrouwd is met een stierenvechter past heel goed in de wereld van een Andaluza, maar is wel een minpunt eigenlijk. In de film Volver van Pedro Almovódar zingt Penélope Cruz het lied Volver, maar de stem is van Estrella Morente!

Bestel hier Zwart licht door María Gainza, oorspronkelijke titel La luz negra, vertaald door Trijne Vermunt en uitgegeven door Podium in 2019

Lees hier Berichten uit de boekhandel (6) door Marjoleine Wolf, vandaag in Boekblad

Kijk en luister hier naar Volver uit de gelijknamige film https://youtu.be/3PJiNOJsK8
Kijk en luister hier naar Volver door Estrella Morente
Kijk en luister hier naar En el alto de la sierra del Palomar door Estrella Morente

Gewoon omdat het zo goed is: kijk en luister hier naar Beth Hart en Joe Bonamassa live in Amsterdam in 2015 met een classic: I’d rather go blind van Ellington Jordan en Billy Foster, geschreven voor Etta James en door iedereen die iets is gecoverd. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s