Relaas van de thuisisolatie van een boekhandelaar (25): Alejandra Zambra

Net als gister was het vandaag een drukke dag in de winkel, dat maakte de gesloten dagen van de afgelopen week een beetje goed. Hoe we het volgende week gaan doen? Ik heb geen idee nog. De ene dappere dame is nog ver weg, de andere lijkt een beetje op te krabbelen, maar geen idee hoe dat allemaal gaat gaan. Voor mij als niet-medicus is dit alles wel helder: covid-19. Maar extern bewijs in de vorm van een test ontbreekt, net als op zoveel plaatsen. De politiek van restrictief testen, ingegeven door een gebrek aan testmogelijkheden, is inmiddels wel bijgesteld, maar reikt niet tot mensen met “verschijnselen”. Dat er zich tegelijkertijd drama’s afspelen in, ook Nederlandse, verzorgingstehuizen, is deels te verklaren door dit restrictieve testbeleid.

Maar het kan erger.

Zuid-Amerika correspondent Marc Bessems verhaalt bij het Met het oog op morgen en het Radio 1 journaal over de situatie in Guayaquil, de grootste stad van Ecuador. Niemand was er klaar voor het Corona virus. Geen bedden in het ziekenhuis, lijken opgestapeld en in ontbinding, lijken op straat. Het is er enorm warm. Begrafenisondernemers die de prijzen opschroeven. De regering in de hoofdstad Quito heeft nu kartonnen doodskisten ter beschikking gesteld, koelwagens en het leger naar Guayaquil gestuurd om te helpen de chaos onder controle te krijgen. Een horrorscenario. Elders in Zuid-Amerika schijnt het er beter voor te staan.

dabZelf houd ik het na ruim drie weken nog goed vol, ik dwing mezelf een dagritme aan te houden, waarin toenemende fysieke inspanning ook een plaats heeft, en naast de routine dingen en de winkelzaken ook tijd in te ruimen voor meer lezen en wat achterstallig administratief onderhoud, te kokkerellen, het bijhouden van dit blog en, net als zovelen met mij, na te denken over een toekomst in een wereld die het nieuwe normaal is. Mijn toekomst: wanneer mag ik weer veilig naar buiten, wanneer mag ik m’n dochter weer knuffelen, m’n kleindochters in de armen sluiten, m’n zoons en schoondochter(s) een hug geven, wanneer mag ik weer naar de winkel. De toekomst van de winkel: zijn de overheidsmaatregelen genoeg om ons hier doorheen te slepen. Wat kunnen we nog meer doen? Best wel veel vragen. Maar dat past bij onzekere tijden. Tijden die voor heel wat mensen een stuk zwaarder zijn dan voor een boekhandelaar in thuisisolatie.

mudanzaIk hou wel van een tekst die je een paar keer moet lezen om het tot je door te laten dringen, zeker als het poëzie betreft. De Chileen Alejando Zambra heeft in het uit zes delen bestaande gedicht Mudanza een doorwrochte tekst gemaakt, die ook na herhaaldelijk lezen vooral een sfeer oproept. Een sfeer van gaan, van verandering, van onderhuidse spanning. De eerste zin Ze vroegen me hen dertig dagen/ vooraf in te lichten … komt weer terug in de laatste strofe, terug bij af maar niet echt. Zambra behoorde in 2007 tot de groep Bogotá39, de 39 meest veelbelovende Zuid-Amerikaanse schrijvers onder de 39 jaar. Op de hernieuwde lijst van 2017 stond Valeria Luiselli (aflevering 22). Zelf noemt Zambra Mudanza de sleutel tot zijn latere romans. Manieren om naar huis te keren bijvoorbeeld, over hoe het is als je als kind opgroeit onder de dictatuur van Pinochet.

Ook tekstueel, maar van een andere orde, is Drs. P. Hij heeft ons muzikale landschap én onze taal verrijkt met onorthodoxe teksten en gezang. Bekend zijn natuurlijk Dodenrit en Veerpont en de hoogmis Knolraap en lof, schorseneren en prei. Ook het familiedrama van de Gezusters Karamazov heeft de tand des tijds glansrijk doorstaan, net als vele andere titels. Mijn jongsten hebben geen idee als ik het over de Drs. heb, maar een enkel lied herkennen ze vast wel.

Bestel hier Mudanza, door Alejandro Zambra, vertaald door Luc de Rooy, uitgegeven door Uitgeverij Karaat, Amsterdam, 2018

Luister hier naar Marc Bessems in gesprek met Mieke van der Wey in  Met het oog op morgen op zondag 5 april
Luister hier naar Marc Bessems op Radio 1 journaal (minuut 46:40-51:56) zaterdag 11 april

Kijk en luister hier naar Dodenrit van Drs.P
Kijk en luister hier naar Veerpont van Drs. P
Luister hier naar Knolraap en lof, schorseneren en prei van Drs. P
Kijk en luister hier naar De gezusters Karamazov van Drs.P

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s