Relaas van de thuisisolatie van een boekhandelaar (28): Thomas Verbogt

Vandaag was de winkel weer dicht. Gelukkig best veel email- en telefoonbestellingen, naast de bestellingen via de webshop. Ik laat iedereen weten dat we misschien zaterdag pas weer open zijn, de meeste mensen hebben daar begrip voor en wensen de dappere dames van harte beterschap. Een enkeling heeft het boek snel nodig en bestelt dan via de webshop. Dat allemaal weegt bij lange na niet op tegen het verlies aan omzet van een dichte winkel. We wachten het weer rustig af.

mandetta-governo-de-transicao-flickr-600x400-e863b830

Bolsonaro (l) en Mandetta (r)

Net als in de Verenigde Staten is in Brazilië het verschil in aanpak op federaal- en staatsniveau enorm. Bolsonaro spreekt de gouverneurs en wetenschappers bij voortduring tegen, loopt ze voor de voeten, haalt ze links en rechts in. Staten negeren hem en werken samen met de minister van volksgezondheid, Luiz Henrique Mandetta, die in populariteit Bolsonaro voorbij is. Bolsonaro wilde hem ontslaan, maar is teruggefloten. Je wil niet weten door wie: door de militairen in zijn regering.
In Paraná, waar ik vier jaar in de hoofdstad Curitiba heb gewoond, raast er nog een ander virus door de staat. Er zijn op dit moment meer slachtoffers te tellen van dengue (knokkelkoorts) dan van covid-19. Ook voor knokkelkoorts is er nog geen vaccin, voor zover ik weet. Bijzonder om te zien is dat de Curitibanen, waar het nu najaar is, wel gewoon in de rij staan voor de griepprik. Je zou willen dat het in de rij staan was tegen covid-19 of knokkelkoorts. Met de stand van de medische voorzieningen in het achterhoofd is het toch te hopen dat de gouverneur van Paraná met strakke maatregelen een echte uitbraak kan voorkomen.

verbogtAls je de stilte ziet van Thomas Verbogt is zo’n boek dat duidelijk door een generatiegenoot geschreven is onder andere door de vele herkenbare “decorstukken”. Heerlijke schrijfstijl ook. De hoofdpersoon worstelt met de relatie met z’n pleegbroer en die met zijn grote jeugdliefde. Pas een leven verder komt hij eraan toe na te denken over wat er toen is gebeurd, over wat er altijd gesluimerd heeft mede door “toevallige” ontmoetingen met hoofdpersonen uit die tijd. Wat mij betreft een aanrader, niet alleen voor generatiegenoten.

 

Ik hoorde voor het eerst iets van de Spaanse María Nieves Rebolledo Vila, bekend onder de artiestennaam Bebe, in 2004 in Telêmaco Borba in Brazilië. Een Spaanse collega wees me op het liedje Malo, dat een aanklacht is tegen, uiteraard mannelijk, huiselijk geweld. Mooi gedaan. Sindsdien ben ik haar min of meer blijven volgen, nieuwe mooie liedjes in die typisch Andalusische tongval bleven niet uit.

Bestel hier Als je de stilte ziet door Thomas Verbogt, uitgeven door Nieuw Amsterdam, Amsterdam, 2020

Luister hier naar Malo, door Bebe,
Luister en kijk hier naar Men señara door Bebe
Luister en kijk hier naar Ella van Bebe
Luister en kijk hier naar K.I.E.R.E.M.E. door Bebe

Lees hier een artikel in O Gazeta do Povo, over knokkelkoorts

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s