Relaas van de thuisisolatie van een boekhandelaar (31): Annie Schmidt

Oefeningen en de hometrainer zijn denkelijk niet genoeg om de toch al niet al te beste conditie op peil te houden, laat staan te verbeteren. Ik ben vanmorgen heel vroeg een wandeling gaan maken in het parkje beneden. Heel vroeg om zo weinig mogelijk mensen tegen te komen. Nou, er zijn er meer die zo denken. Tussen zes en zeven in de ochtend is het een drukte van belang met wandelaars, hondenuitlaters, joggers en fitnessfiguren. Gelukkig is er ruimte genoeg om elkaar de ruimte te laten.

De winkel was dicht vandaag, morgen, zaterdag zijn we open. Zal wel een drukke dag worden met alle bestellingen van de hele week en de leveringen enzovoort. Daarna in ieder geval weer zondag en maandag dicht en verder durf ik in Coronatijden toch niet te kijken. We gaan het meemaken!

Bolsonaro heeft zijn populaire minister van gezondheid (zie aflevering 28) Luiz Henrique Mandetta ondanks de druk van de militairen toch ontslagen gisteravond. De potten en pannen protesten die al maanden aan de gang zijn in heel Brazilië kregen hierdoor een extra impuls. Je mag aannemen dat de nieuwbenoemde minister Nelson Teich een trouwe Bolsonarist is. In de VS heeft Trump zíj́n man Fauci (nog) niet ontslagen.

jipNa Vestdijk wil ik graag Annie Schmidt ten tonele voeren met haar hele oeuvre. Vooral de kinderkant daarvan is mij lief. Of het nu gaat om het gedateerde Jip en Janneke, dat ik nu aan een derde generatie voorlees, of Pluk van de Petteflet. Tijdloze die van diemeesterwerkjes. Ook haar radiowerk met bijvoorbeeld Ja zuster, nee zuster is klassiek. In de pre-coronatijd las ik regelmatig onregelmatig voor aan licht dementerenden van het Menno Simonshuis om de hoek van de winkel. Daar zat ook vaak en veel Annie in! Ik sloot altijd af met Op een mooie pinksterdag (gelezen, zingen kon ik die mensen niet aandoen natuurlijk). Dochterlief vindt het vreselijk als ik het zing (dan wél) of draai, maar ja. Een andere favoriet van mij is De spin Sebastiaan, al ware het maar om de paralellen met de moord in mijn geboorteplaats Raamsdonk(sveer). Ik hoop nog lang Annie Schmidt te mogen voorlezen!

De muziek is vandaag van Vaya con Dios of moet ik zeggen van mijn leeftijdgenoot Danielle Schoovaerts, beter bekend als Dani Kein. Voor én na Vaya con Dios zong Dani in andere groepen, maar nooit met het succes van Vaya con Dios. Overigens was dat ook een groep van zeer wisselende samenstelling, Dani was de constante factor met haar karakteristieke stem. De bloeiperiode van de groep was 1986 tot 1996 en na een pauze begon Dani met Vaya con Dios een tweede keer in 2006 en besloot in 2014. Uit die tweede periode zijn geen nieuwe hoogstandjes gekomen. Een aantal nummers vond ik destijds erg leuk, maar Dani is niet echt met me meegereisd.

 

Bestel hier Jip en Janneke van Annie Schmidt, uitgegeven door Uitgeverij Querido, 33ste druk
Bestel hier Pluk van de Petteflet van Annie Schmidt, uitgegeven door Uitgeverij Querido, 35ste druk
Bestel hier Die van die van u van Annie Schmidt, Uitgeverij van Oorschot, Amsterdam 2014

Lees hier over de capriolen van Bolsonaro

Kijk en luister hier naar What’s a woman door Vaya con Dios, met in het Spaans meelopende lyrics
Kijk en luister hier naar Heading for a fall van Vaya con Dios
Kijk en luister hier naar Don’t cry for Louis van Vaya con Dios

pluk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s