Relaas van de thuisisolatie van een boekhandelaar (32): Laurent Binet

Het was vanmorgen doodstil in het parkje, misschien gaan mensen in het weekend later joggen en de hond uitlaten? Al met al nemen de ochtendrituelen nu ruim twee uur in beslag, iets wat als ik weer aan het werk mag moeilijk vol te houden is natuurlijk. Maar daar komt dan veel moois voor in de plaats.
Vandaag was de winkel open en zoals verwacht was het erg druk. Zijn we volgende week meer dagen open? Dat is nog gehuld in Corona nevelen.

In Brazilië draaien veel openbare scholen in ploegen: een rondje kinderen van 07:00 tot 13:00h en de andere helft van 13:00 tot 19:00h. Meteen zijn, als je dat in Nederland zou doen, de klassen gehalveerd en wellicht is het dan doenbaar om de anderhalve meter schoolsamenleving te implementeren. In Brazilië doen ze dit omdat er te weinig faciliteiten zijn, hier zou je het kunnen doen om de ruimte te vergroten. Maar ja, ga dat maar eens doorvoeren, ik ben bang dat je er de handen niet voor op elkaar krijgt. Niet bij de ouders en al helemaal niet bij leerkrachten. Daar zal je meteen horen dat er nu al te weinig leerkrachten zijn. Maar we hebben nu gezien dat je dingen ook anders kan organiseren als er ineens helemaal geen gebouw is. Ik vind het eigenlijk zo gek nog niet, je moet denken in oplossingen!

binetAlternatieve geschiedenis, het is misschien een minder bekend literair genre, alhoewel Plot against America van Philip Roth nu wel bekender geworden is door de televisieserieversie ervan. Laurent Binet doet hetzelfde: van de verliezer een winnaar maken. De Inca Atawalpa wordt niet in de val gelokt door Pizarro en vermoord, het is de Inca die Keizer Karel V  in Spanje in de val te lokt en te gijzelt. Het boek is verdeeld in vier hoofdstukken. In het eerste verhaalt Binet over de tochten van de Vikingen en andere noorderlingen naar Amerika en hun reis langs de kust naar het zuiden. Door deze reizen zijn de Amerikanen immuun geworden voor Europese infectieziekten én kregen ze de beschikking over paarden en ijzer. Het tweede deel verhaalt over de mislukte reis van Columbus die nooit meer terugkeert naar Europa. In het eigenlijke verhaal de tocht van Atawalpa vanuit Quito, op de vlucht voor zijn halfbroer.

pizarro-seizing-the-inca-of-peru-john-everett-millais.-fine-art-america

Pizarro lokt Atawalpa in de val door John Everett Millais

Uiteindelijk gaat Atawalpa vanuit Cuba, waar Columbus is gestrand, met een kleine groep mannen en vee naar Lissabon en via de Taag naar Spanje. Na de gijzeling van Karel V weet hij zich te versterken met goud en zilver (en mais en aardappel) uit Amerika, in ruil voor wijn en andere goederen. Atawalpa verovert een groot deel van Europa, schaft de inquisitie af, geeft iedereen godsdienstvrijheid en zet een enorme agrarische hervorming op. Na jaren van vrede wordt het rijk van Keizer Atawalpa aangevallen door de Azteken, in het boek Mexicanen genoemd. Uiteindelijk keert de rust weer. In het laatste hoofdstuk is er een soort nabeschouwing aan de hand van de avonturen van Miguel de Cervantes, die na omzwervingen in Cuba belandt.
Zeer geslaagde roman, geschreven met humor, oog voor historisch detail en perspectief en met fantasie. Aanrader!

The Pretenders met Chrissie Hynde, das andere koek, alhoewel ook hier, net als bij Vaya con Dios in de vorige aflevering, de dame de enige constante van de band is. Hynde schreef en componeerde ook de meeste nummers. Ik hoorde ze voor het eerst in 1980, in Bilbao. Ex#1 werd door een Amerikaanse kennis gewezen op de schunnige tekst van een Pretenders nummer toen dat op de autoradio speelde. Ik weet niet meer welk nummer, want ik kon er niet zoveel schunnigs aan ontdekken, maar het moet van de LP Pretenders zijn geweest, hun debuut album. Dat wordt door velen ook gezien als hun beste album. Voor mij is dat echter Last of the independents uit 1994. Van die LP zijn alle nummers op één na (Forever young van de meester zelf) door Hynde gemaakt, in enkele gevallen samen met iemand anders. Met name die LP is na al die jaren nog steeds bij me.

Bestel hier Beschavingen van Laurent Binet, oorspronkelijke titel Civilizations, vertaald uit het Frans door Liesbeth van Nes en uitgegeven door Meulenhoff Boekerij te Amsterdam, 2020

Kijk en luister hier naar Hollywood perfume, van The Pretenders van hun LP The last of the independents
Kijk en luister hier naar I’ll stand by you, van The Pretenders van hun LP The last of the independents
Kijk en luister hier naar Night in my veins, van The Pretenders van hun LP The last of the independents

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s