Relaas van de thuisisolatie van een boekhandelaar (33): Gilberto Freyre

Op de radio zit er nu in de reclame blokken een onafzienbare lijst van organisaties die hun beroepsgroep bedanken voor de bijdrage aan de strijd. Schoonmakers, technici, afvalverwerkers, begrafenisondernemers, makelaars, noem maar op. Daarnaast een iets kleinere groep die vragen aan hen te denken in deze barre tijden, zoals slagerijen, boeren en jawel, de CPNB met de campagne #ikleesthuis. Die tweede groep vecht om te overleven, daar heb ik meer sympathie voor dan voor de eerste, die geeft zichzelf schouderklopjes en dat is altijd verdacht!

volvlam

Logo VolVlam

Ook zoon#4 (tweedejaars student industrieel Ontwerpen aan de TU in Delft) levert op zijn manier een bijdrage aan de strijd. Hij heeft een deel van de graphics gemaakt voor het Tech Against Corona Initiative met zijn bedrijf VolVlam.

Komende donderdag is er dan eindelijk weer een Europese top van regeringsleiders en opnieuw staat op de agenda de Europese solidariteit. Zo noemt de Nederlandse regering het natuurlijk niet. Nederland wil begrotingsdiscipline en vooral geen Eurobonds. Nederland vindt dat er genoeg fondsen zijn voor Zuid-Europese landen om de crisis het hoofd te bieden. Maar daar is de vraag niet naar. De vraag is naar geld voor de wederopbouw, voor het redden van de economie in die landen, zoals dat ook in het noorden van de EU gebeurt. Het spel is hard. Het gaat om het voortbestaan van de EU zeggen ze in Italië en ook Macron roept dat. Er staat dus wel wat op het spel dinsdag en wat mij betreft mogen we midden in deze crisis best solidair zijn. Laat de principiële teugels maar vieren, help je buren! Ook als je je correcte standpunt moet loslaten, niet erg.

casaCasa-Grande & Senzala is het opus magnum van Gilberto Freyre (1900-1987). Gepubliceerd in 1933 deed het destijds veel stof opwaaien. In het boek onderzoekt Freyre het ontstaan van de “Braziliaan” door te kijken naar de drie componenten die daar de oorsprong van zijn: de Portugees, de zwarte slaaf en de inheemse indiaan. Ik heb het boek wel, maar eerlijk gezegd nooit gelezen. Ik heb de vierdelige documentaire naar aanleiding van het boek gezien, gemaakt door Nelson Pereira dos Santos. Ik zag het eerste deel bij toeval op TV in 2001 in Hotel Ikapê, in het dorpje Harmonia onderdeel van de fazenda Monte Alegre, het dorpje naast en van de pulp en papierfabriek van Klabin, waar de leidinggevenden van het bedrijf woonden. Dit alles in Telêmaco Borba waar we destijds een fabriek bouwden en runden die papier chemicaliën maakte voor Klabin. De andere delen van de documentaire heb ik niet op TV gezien, maar van VHS banden, die mijn secretaresse hemel en aarde bewegend te pakken wist te krijgen. Op Facebook staat een audioversie van het boek en zijn ook de delen terug te vinden. Het boek is gedateerd, maar geeft een inkijkje in de Braziliaanse ziel, zoals daar in die tijd naar gekeken werd en ook nu nog wel.

Sade (Helen Folasade Adu, 1959) kwam op mijn pad in 1984. We woonden in Bogotá en hadden Nederlandse buren. De dochter van de buren werd de oppas van zoon #2 en zij was helemaal dol op Smooth operator van Sade, dat dat jaar was uitgekomen. Daarna volgden meer successen, maar in de loop van de jaren verloor ik Sade toch uit het oog.  In 2018 was ik met dochterlief naar de film Widows, de film was afgelopen en we maakten aanstalten om de zaal te verlaten. Maar vanuit de laatste scène doorlopend naar de aftiteling klonk de stem van Sade met The big unknown, als aan de grond genageld bleef ik staan. Práchtig!
Ik stond overigens naast een klant, iets wat me in de buurt van de winkel dagelijks en in de stad regelmatig overkomt (pre-corona natuurlijk). In de supermarkt verkoop ik wel eens een boek en in de tram maak ik een praatje, maar ook bij de huisarts, in het ziekenhuis, musea, de bioscoop en het theater: klanten. Dat is één van de leuke onvoorziene dingen van het boekhandelaarschap.

Luister hier naar Casa-grande & senzala van Gilberto Freyre (Portugees)
Kijk hier naar het eerste deel van de documentaire Casa-grande & senzala (Portugees, ik kan geen ondertitelde versie vinden)

Kijk en luister hier naar Smooth operator van Sade
Luister hier naar The big unknown door Sade (lekker hard zetten)
Luister hier naar Wild is te wind door Nina Simone, ook gebruikt in de soundtrack van Widows 

Kijk hier naar een deel van de graphics die zoon#4 maakte voor het Tech Against Corona Initiative

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s