Relaas van de thuisisolatie van een boekhandelaar (34): Stella Bergsma

Afgelopen zaterdag was het erg druk in de winkel, daardoor kwamen mijn zaterdag-collega en de inval-collega er niet toe om alle normale boekhandelswerkzaamheden uit te voeren. Op een bepaald moment stonden de mensen buiten in de rij! Dus veel van de dozen die de hele week aangevoerd waren staan nog te wachten op de volgende boekverkoper. Met een beetje geluk is dat de komende woensdagmiddag al, dan zijn we hopelijk weer geopend. Dan gaat de vlag uit voor mijn herstelde dappere dame en dan gaat de vlag uit omdat we dan weer kunnen doen waar we het beste in zijn: dingen met boeken, boeken, boeken.

bolsonaro-regime-militar-manifestacao-brasilia

Bolsonaro op pro-militairen manifestatie, 19-04-20202

Meneer Bolsonaro maakt het steeds bonter. Gisteren, zondag, was het de nationale dag van het leger. Dat was voor hem een mooie gelegenheid om het leger uit te nodigen een coup te plegen, met Bolsonaro aan het hoofd van de noodregering, van de junta zou ik zeggen. Dan moeten al die opstandige staten en gouverneurs wel luisteren. Dan ben je in één klap van het Corona gedoe af en kunnen we het weer over de economie hebben. Natuurlijk was er veel protest, van diezelfde staten en gouverneurs, van andere instituties, politici en hooggeplaatsten. Van de militairen geen officiële reactie, maar doorgaans welingelichte kringen wisten te vertellen dat de militairen dit niet op afroep van meneer Bolsonaro willen. Dan lees ik dat ze het wél willen, maar niet met die clown. Maandag zei Bolsonaro overigens dat hij verkeerd begrepen en geciteerd is, dat hij natuurlijk vóór de democratie is. Maar ondertussen deed hij wel mee aan die pro-militairen manifestatie in de hoofdstad.
Ter illustratie van de gekkigheid: aanhangers van Bolsonaro toeteren hard en lang als ze voorbij ziekenhuizen rijden waar mensen liggen met covid-19, die aanstellers met een griepje dat vanzelf over gaat.

Header-interview-Stella-2Mevrouw Bergsma heeft een heel een leuk boekje, manifest noemt ze het zelf, geschreven over de bevrijding van vrouwen, over hoe meisjes en vrouwen voor zichzelf moeten opkomen: Nouveau fuck. Dat doet ze met een vijftal wezen: wees slecht, woedend, onbeschaamd, onbescheiden en gevaarlijk. Ik sta helemaal achter haar boodschap, waarvan ze vindt dat ze die met stijl brengt. Niet mijn stijl, ik ben na bijna 67 jaar nog steeds geïnhibeerd als het gaat over het gebruik van scheldwoorden en schuttingtaal en dat soort zaken. Niet vanuit enig religieus oogpunt, maar door een strakke opvoeding denk ik. Stella Bergsma heeft op dat en andere gebieden geen remmingen. We vliegen hetzelfde dus anders aan. Maar de boodschap is helder en die steun ik. Kijken wat dochterlief ervan vindt.

Met de Stones heb ik een soort haat-liefde verhouding, net als met The Beatles trouwens. Er waren periodes dat ik niet zonder kon, ze grijs draaide en andere dat ik het maar een bak herrie vond. Nu heb ik een lijst met geliefde liedjes en een wellicht nog langere die ik niet bijzonder vind. Dat zal wel vloeken in de Stoneskerk zijn, soit. Afgelopen weekend waren de zeventigers wel van de partij bij het acht uur durende One World concert. Doe ze dat maar eens na! Inmiddels maken ze wel al vijftig (!) jaar deel uit van mijn meubilair, dat dan wél weer.

Bestel hier het manifest Nouveau fuck van Stelle Bergsma, uitgegeven door Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam 2020

Lees hier artikel over de bijeenkomst waar Bolsonaro een appèl doet op de militairen (Portugees)

Luister en kijk hier naar You can’t always get what you want (en hoe waar is dát!) vanuit de corona huiskamer
Luister en kijk hier naar Angie met een piepjonge Mick Jagger

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s