Relaas van de thuisisolatie van een boekhandelaar (36): Paulien Cornelisse

tonHelaas is het niet gelukt vandaag open te gaan, we waren iets te optimistisch. Zaterdag zijn we weer open en misschien volgende week door de week ook weer. Moedig zijwaarts, om het motto van mijn collega Ton Schimmelpennink maar aan te halen. We zaten destijds (1997-98) samen op de vakopleiding boekhandel. Ton had toen al zijn winkel, ik droomde ervan. Helaas moet Ton eind deze maand na 25 jaar eigenzinnige boekverkoop zijn ontzettend leuke winkel sluiten. Het ga je goed Ton.

Ik vind dat de regering de Corona crisis keurig aanpakt, naar eer en geweten. In ieder land doen ze het anders en wij doen het zo. Niks mis mee. Toch zijn er wel kanttekeningen te maken, toch even mopperen, toch een beetje de draak steken.
Bij de eerste versoepeling van de Corona maatregelen die 21 april door de overheid bekend zijn gemaakt ook deze: tandartsen en mondhygiënisten beginnen deze week weer, kappers en andere contactberoepen moeten nog zeker wachten tot 20 mei. Als ik deze zin overlees begrijp ik het nóg niet. Wat is het verschil? Nou dat werd ook verteld: tandartsen en mondhygiënisten hebben volgens premier Rutte zelf voldoende beschikking over beschermingsmaterialen en dus kunnen ze weer opengaan. Moeten die beschermingsmiddelen dan niet spoorslags naar de tehuizen worden gebracht? Daar waar het nog steeds wringt? Of ben ik dan te kort door de bocht, valt het allemaal wel mee en is het best eerlijk om tandartsen vóór te laten gaan en kappers te laten wachten? Zou zomaar kunnen. Of mag een kapper met voldoende beschermmiddelen wel open? Denk het niet. Klassenjustitie? Een andere belangrijke club die ik mis in deze, wat moeten of mogen fysiotherapeuten en aanverwante beroepen? Mijn fysio werkt nu op afstand, zou daar contact wel weer mogen indien beschermingsmiddelen beschikbaar, of ook wachten tot 20 mei? Denk het wel.

paulienIk zei laatst nog tegen iemand dat een boek met gebundelde columns saai is. Nu is het nieuwe boek van Paulien niet echt een bundeling van columns, maar wel van korte stukjes. Saai is Japan in honderd stukjes allerminst. Met humor, oog voor detail en liefde voor taal en land verhaalt Paulien over haar avonturen in Japan. Erg leuk, een aanrader.

List en Shaffy, voor mij iets van een halve eeuw geleden. Ik vond het prachtig. Dat is met de jaren wel minder geworden. In het collectief geheugen zijn ze inmiddels teruggebracht tot een paar nummers, zoals Pastorale en Laat me als duo, of Zing- Bid -Huil etc en We zullen doorgaan van Ramses Shaffy. Van Liesbeth List wat Brel en Theodorakis vertolkingen wellicht. Meer is het niet. De vergetelheid is als een zwart gat.

Bestel hier Japan in honderd stukjes door Paulien Cornelisse, uitgegeven door Uitgeverij Cornellisse, Amsterdam , April 2020
Bestel hier Moedig zijwaarts van Ton Schimmelpennink

Kijk en luister hier naar Brussel van Brel door List, een andere wereld, een halve eeuw geleden
Kijk en luister hier naar Het is stil in Amsterdam, door Ramses Shaffy
Kijk en luister hier naar Het gras zal altijd groener zijn aan de andere kant van de heuvels, door Shaffy en List in 1971 (!)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s