Relaas van de thuisisolatie van een boekhandelaar (37): Fernanda Melchor

Ook op Wereldboekendag waren we nog dicht, maar er gloort licht aan het eind van de tunnel en ik heb goede hoop op meer openingsdagen volgende week. Deze week zijn we in ieder geval op zaterdag open en zorgen we ervoor dat alle bestellingen van de hele week geleverd kunnen worden.

rutte videoconBij het ter perse gaan van deze editie was er nog geen video-conferentienieuws van het overleg van de EU-regeringsleiders. Veel landen hebben plannen ingediend, maar van buiten gezien lijkt het er niet op dat de eerder betrokken stellingen verlaten zijn. Laten we hopen dat ze het licht zien en dat Rutte meer inschikkelijk is dan Wopke.

Book DayVandaag is het dus Internationale Dag van het Boek of Wereldboekendag. In Nederland niet een echt ingeburgerd begrip, toch zijn er ongeveer honderd landen waar deze dag gevierd wordt. De Unesco adopteerde deze dag in 1995. Het is de veronderstelde sterfdag van Cervantes en Shakespeare, onder andere. De dag ontstond in 1926 in Barcelona en valt samen met de dag van de patroonheilige van Catalunya, Sant Jordi (Sint Joris). Sinds jaar en dag geef je die je lief zijn een rode roos en/of een boek. Vroeger was de roos voor de vrouw en het boek voor de man, maar dat onderscheid is aan het vervagen. Mijn roos is aangekomen.

orkaanseizoenDe Mexicaanse Fernanda Melchor laat in Orkaanseizoen de kansloze uitzichtloosheid zien van een kleine plattelandsgemeenschap. Drank, drugs, geweld tegen vrouwen, prostitutie en armoede, dat is de cocktail. Er is een moord gepleegd en je weet vrij snel door wie, de toedracht en de aanleiding zijn het eigenlijke verhaal. Zeer de moeite waard deze eersteling van Melchor! Mocht je denken dat het wel erg veel ergs is, bedenk dan dat de werkelijkheid in Mexico vaak nog veel erger is!

In 1977-78 heb ik veel autogereden in Venezuela. Buiten de stad waren er vrijwel uitsluitend radiostations met salsa en cumbia. Uiteindelijk kwam dat m’n neus uit om het maar zo te zeggen. Later, in andere Caribische landen was met name de salsa er weer en sloop in mijn systeem. De muziek wel te verstaan, de dans heb ik geprobeerd, maar daar ben ik te houterig voor. Ook voor de  eenvoudigere Cumbia trouwens. Die dansen zitten bij veel Zuid-Amerikanen in hun hele wezen. Ergens in 2010 hoorde ik een salsa met een andersklinkende eruitspattende trompet: Maite Hontelé. Een jongedame uit Gelderland, Maite-Hontelé-DR-20150614-Jimmy-Israel-06vanaf haar jongste jeugd gegrepen door de salsa collectie van haar vader, die uit haar leven verdween toen ze een jaar of vijf was. Op haar negende bij de plaatselijke harmonie, bij toeval op trompet. Daarna conservatorium Rotterdam en Nederlandse Latin en salsa bands. Na een optreden in 2008 met de Nederlandse band Cubop City Big Band op een festival in Medellín besloot ze in Colombia te blijven. Ze veroverde stormenderhand de salsawereld met haar eigen band. Na een viertal albums besloot ze in 2019 de trompet aan de wilgen te hangen en keerde met haar vriendin terug naar Nederland. Er is een mooie documentaire van gemaakt, de moeite van het kijken meer dan waard!

Bestel hier Orkaanseizoen van Fernanda Melchor, oorspronkelijke titel Temporada de huracanes, vertaald door Bart Peperkamp en uitgegeven door Uitgeverij Wereldbibliotheek, Amsterdam, februari 2020

Kijk hier naar de documentaire over Maite Hontelé
Kijk en luister hier naar Déjame así met Maite Hontelé, erg leuke clip.
En luister en kijk nog een keer naar Déjame así met Maite Hontelé op Aruba
Kijk en luister hier naar Te voy a querer met Maite Hontelé

lees hier Berichten uit de boekhandel (7) van Marjoleine Wolf

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s