Relaas van de thuisisolatie van een boekhandelaar (38): Eva Meijer

Na de opwinding van Wereldboekendag terug naar het dagelijkse boekenleven. Nou ja, dagelijks. De winkel was dicht vandaag, nog steeds twee dappere dames in de ziekenboeg, met gelukkig vooruitgang, en ondergetekende in thuisisolatie. Zaterdag zijn we open en ik heb er vertrouwen in dat we volgende week ook meerdere dagen door de week open zijn. Dan kunnen we er weer volle bak tegenaan, want er is heel veel moois uitgekomen en er staat, ondanks Corona, nog veel op de rol. Hou ons in de gaten.

Eergisteravond was dochterlief nog even hier, heel fijn, ook al is het op afstand. Behalve wat gehaktballetjes, wat dingen die bijna over de datum zijn en de Vogue, heeft ze ook Nouveau fuck meegenomen. Het taalgebruik vond ze geen punt, maar hoe is de inhoud? Ben benieuwd of ze het gaat lezen en wat ze ervan vindt.

eva meijerOndanks de titel en de wat somber lijkende inhoud vond ik Het schuwste dier een verfrissend boek. Een meisje dat in Engeland studeert wordt teruggeroepen naar huis, de zus van haar moeder is overleden. Daarmee is het meisje ineens weer terug in wat een vertrouwde omgeving lijkt. Maar ze verhoudt zich moeizaam tot de mensen, de vriendin van toen en die omgeving. Alleen de hond blijkt haar vriend. Je zit in het hoofd van het meisje en leeft mee hoe ze, regelmatig, ineens een andere richting op denkt én doet. Dit debuut van Eva Meijer uit 2011 is heruitgegeven vanwege het succes van haar andere publicaties en daar ben ik blij mee. Ik heb het boek in 2011 niet opgemerkt en heb het met heel veel genoegen gelezen!

Soepeltjes zijn de regeringsleiders er gister doorheen gewandeld, alles was al voorgekookt. Geen Eurobonds (Merkel en Rutte blij) maar wel aanspraken op het ESM (European Stability Mechanism) iets waar Wopke en Mark een paar weken geleden nog mordicus tegen waren, deze keer hoor ik er verder niemand over morren. Deels gaan die 400 miljard naar alle landen, jawel, deels naar de zuidelijke landen voor de bestrijding van Corona. Voor de kosten ven de wederopbouw komt er (wellicht) een fonds, dat is doorgeschoven naar de Europese Commissie om een voorstel over voor te bereiden. Dat gaat weken duren en is een beproefde tactiek. In de Spaanse pers weinig over dat ESM en veel over dat fonds, dat zou wél gemeenschappelijk geld zijn en dat is belangrijk! We zijn er nog niet…

BoekenFM3Vanmorgen voor het eerst naar de podcast Boeken FM geluisterd. Het is een samenwerking van De Groene Amsterdammer en Das Mag. De blurb op de site van De Groene zegt:
In de achtste aflevering van seizoen 3 van Boeken FM bespreken Ellen Deckwitz, Joost de Vries en Bob Kappen in het kader van de Boekenweek de nieuwe roman van Jeroen Brouwers. In ‘Cliënt E. Busken’ zit een oude man vastgegord in zijn rolstoel op de gesloten afdeling van een instelling waar hij tegen zijn zin verblijft en denkt, piekert, maalt en bedoelt. Het panel belicht het oeuvre van Brouwers, spreekt over de opvallende vorm van dit boek en bekijkt de manier waarop er met taal wordt gespeeld. Daarnaast geven Joost, Ellen en Bob hun reactie op het boekenweekessay van Özcan Akyol, krijg je te horen wat nou echt goede rode-oortjes-literatuur is én welke toneelteksten je zou moeten lezen.
De podcast van 57 minuten is een gezellig goed te volgen (kroeg)gesprek, behalve als ze door elkaar praten, dan gaat er wel iets verloren. De belezen sprekers gaven het boek van Brouwers ook een cijfer: 7½, waar Ellen heel positief was en Bob nogal terughoudend. De volgende aflevering ga ik ook luisteren, maar pas nadat ik zelf De pest herlezen heb, want daar hebben ze het, onder andere, over.

ornetteOrnette Coleman kwam in mijn leven tijdens mijn studie begin jaren zeventig. Weinig medestudenten konden zijn muziek waarderen. Ornette was een nieuwe weg ingeslagen, de weg van de improvisatie, de uitvinder van de Free Jazz. In 1959 kwam het album The shape of jazz to come, in 1960 Free jazz, totaal avant-gardistisch destijds, voor mensen die van klassieke jazz houden waarschijnlijk nog steeds. Geen muziek voor in de winkel! In de tachtiger jaren gaat Colemans meer rock en free funk spelen en dan haak ik weer een beetje af. Ik hou meer van die inmiddels toch klassiek geworden avant-garde.

Bestel hier Het schuwste dier van Eva Meijer, heruitgegeven door Cossee, Amsterdam, januari 2020

Luister hier naar Boeken FM over Cliënt E. Busken 

Luister hier naar Lonely Woman van de LP The shape of jazz to come door  Coleman Hawkins’ eerste kwartet.
Luister hier naar Free jazz van Ornette Coleman. Als je dit in stereo kan luisteren, het zijn twee kwartetten, het ene links en het ander rechts! Deze muziek is voor veel mensen nog altijd moeilijk te hebben 😉

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s