Relaas van de thuisisolatie van een boekhandelaar (39): Antonio Muñoz Molina

In de winkel was het nóg drukker dan de afgelopen zaterdagen. Weer alle dozen van een week, bestellingen van een week en een lange rij voor de deur. Hopelijk kunnen we volgende week de zaterdag wat ontlasten omdat we dan misschien meer dagen door de week open zijn.

ups-logoEr worden heel veel pakjes en pakketten bezorgd bij onze boekhandel, je staat er wel eens van te kijken. Naast natuurlijk het Centraal Boekhuis, komen er bezorgers van Audax, PostNL, DPD, DHL, Fedex, GLS, en UPS bijvoorbeeld. Wat mij betreft is die laatste met groot verschil de slechtste van allemaal. We hebben al heel wat dagen een verzoek op de deur van de winkel hangen om pakketjes te bezorgen bij onze lieve overbuurman, groenteman Bij Ruud. Iedereen doet dat ook, behalve UPS. Die zijn deze week drie dagen aan de deur geweest en weer gegaan met medeneming van hetzelfde pakket. Informeren via de website kan niet, want ik moet het nummer hebben dat op het papiertje in de brievenbus staat en dat is een ander nummer dan ik heb gekregen bij de verzendbevestiging. Maar ja, die brievenbus. De winkel is dicht!
Bellen kan ook, dan moet je langs eindeloze menu’s en eindelijk komt de mededeling u wordt nu verbonden met een van onze medewerkers. Vervolgens gebeurt er helemaal niets, niet éénmaal, maar iedere keer, helemaal niets. Via de leverancier van het pakketje is er ook niet in contact te komen met UPS. Op de avond van de derde dag krijg ik een belletje van UPS, dat we steeds dicht waren. We kunnen het pakket ophalen ergens op een industrieterrein dat niet met het OV te bereiken is. Of ze bezorgen het bij een Kiala afhaalpunt. Toevallig was één daarvan de copyrette waar we ons drukwerk laten verzorgen en bovendien moesten we daar vandaag een poster ophalen. Het pakket zou vandaag bij de copyrette bezorgd worden. Mooi niet, liet de copyrette ons weten, UPS bezorgt niet bij Kiala op zaterdag. Kunt u het nog volgen?
Al met al hebben we het preventiescherm, want dat zit er in het pakket, nog steeds niet. Dinsdag bij de copyrette. Ik heb maar een ander scherm gekocht. Komt ook dinsdag en DPD zet het eventueel gewoon Bij Ruud! Straks in de anderhalvemeter samenleving als we weer onze gewone toonbank gaan gebruiken hebben we toch meerdere schermen nodig.
Nou ja, ik heb heel wat details weggelaten uit dit verhaal, maar liever even geen UPS meer.

munoz molinaIn Als de schaduw die verdwijnt verweeft Antonio Muñoz Molina drie verhalen, twee verondersteld autobiografische en een verhaal gebaseerd op een historische gebeurtenis. In 1987 verbleef de toen nog onbekende Muñoz een tijd in Lissabon omdat hij een boek schrijft: Winter in Lissabon. In 1968 verbleef James Earl Ray korte tijd in Lissabon, op de vlucht voor de FBI. Muñoz Molina reconstrueert de reis naar en het verblijf in de stad van de moordenaar van Martin Luther King, Jr aan de hand van vrijgekomen documenten van de FBI. Het derde verhaal speelt in het nu als de inmiddels gevierde schrijver teruggaat naar Lissabon in de voetstappen van Ray en terwijl mijmert over zijn eigen leven. Prachtige roman die laat zien waarom Muñoz Molina is overladen met prijzen voor zijn werk.

Dochterlief vond Nouveau fuck van Stella Bergsma een goed boek! Uit het goede hout gesneden, die dochterlief.

cravos

Op 25 april 1974 om 00:20h klonk op de Rádio Renasença Grândola, Vila Morena. Het was het startsein voor de Anjer Revolutie. 25 de Abril, sempre.

260px-Picture_of_Florbela_Espanca

Florbela Espanca     1894-1930

Mariza hoorde ik voor het eerst toen ik in Curitiba woonde, het zal 2001 of 2002 zijn geweest. Op haar eerste album Fado em mim niet alleen traditionele fado, zoals bijvoorbeeld Maria Lisboa en Barco Negro, maar ook op een tekst van Florbela Espanca, Portugals bekendste vrouwelijke dicher, Poeta. Er volgden nog zes albums. In 2011 zijn dochterlief en ik naar een concert van Mariza in Carre geweest. Derde rij in het midden. Onvergetelijk! Heel mooi is het lied Transparente, een eerbetoon aan haar Mozambikaanse grootmoeder. Prachtig is de live uitvoering van Ó gente de minha terra, een tekst van, jawel, Amália Rodrigues, in de tuinen van de Torre de Belem

 

Bestel hier Als de schaduw die verdwijnt door Antonio Muñoz Molina, vertaald door Adri Boon en uitgegeven door De Geus, Amsterdam, september 2018.
Bestel hier Nouveau fuck van Stella Bergsma

Kijk en luister hier naar Grândola, Vila Morena, door “Os Ganhões” de Castro verde
Luister hier naar Grândola, Vila Morena, met foto’s van 25 april 1974 door Alfredo Cunha (met dank aan Edite dos Reis Moreira die dit op Facebook zette vanmorgen
En van vandaag hier de Corona versie van Grândola, Vila Morena!

Kijk en luister hier naar Ó gente de minha terra door Mariza op het live concert in de tuinen van de Torre de Belém in Lissabon, orkest onder leiding van de bekende Braziliaanse dirigent Jacques Morelenbaum. Halverwege krijgt Mariza het even te kwaad.
Kijk en luister hier naar Transparente, door Mariza uit de film Fados van Carlos Saura (aanrader!)
Kijk en luister hier naar Beijo de saudade door Mariza met Tito Paris.

mariza

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s