Relaas van de thuisisolatie van een boekhandelaar (40) Javier Marías

Overal worden plannen gemaakt voor een geleidelijke terugkeer naar een nieuwe normaliteit. Nieuw, want zoals tot voor kort zal het niet zo snel meer worden. Het virus is er gewoon nog, tot er op uitgebreide schaal gevaccineerd kan worden is het virus er nog. Ondertussen is de economie gekrompen, zijn er bedrijfstakken gedecimeerd, vallen er bedrijven om, neemt de werkloosheid toe. Het worden economisch gezien barre tijden. In De Volkskrant stond vorige week dat in de grote steden 1/3 van de boekhandels om zou vallen. Ik doe er natuurlijk alles aan om dat te voorkomen, makkelijk gaat het zeker niet worden. Ik roep heel stoer dat zo’n virus m’n jongensdroom niet om zeep kan helpen, de komende maanden zullen het leren.

presidente-jair-bolsonaro-e-ministro-sergio-moro-lado-a-lado-em-solenidade-no-palacio-do-planalto-em-outubro-de-2019-1587756507302_v2_450x337

Bolsonaro  en Moro (r)

Na het ontslag van de minister van gezondheid stapt nu de minister van justitie uit de regering van Bolsonaro. De populaire behoorlijk rechtse voormalige federale rechter Sérgio Moro gaf als directe aanleiding de bemoeienis van Bolsonaro met zaken van het departement. Bolsonaro wilde af van de chef van de federale politie en ontsloeg hem. In de staatskrant was het betreffende decreet ook getekend door Moro, terwijl hij er mordicus tegen was. Dezelfde dag nog werd dit in de staatskrant gecorrigeerd. Volgens Moro wil Bolsonaro iemand op politie die hem inhoudelijk van zaken op de hoogte brengt. Met drie zoons Bolsonaro waar zaken tegen lopen een begrijpelijk vaderwens wellicht, maar democratisch gezien niet echt in de haak. Moro is populair om het grote anti-corrupte onderzoek dat hij van 2014 tot 2019 leidde. Hij veroordeelde in 2018 Lula, op dat moment ver voor in de peilingen om weer president te worden, voor witwassen en passieve corruptie. Game over voor Lula! Moro is dus van grote invloed geweest op de Braziliaanse politiek in het recente verleden.

MariasMet Een man van gevoel heeft Javier Marías een roman met heel veel gevoel neergezet. In een dromerige, mijmerende, verbaasde stijl met veel terzijdes en tussen haakjes en verschuivingen in de tijd, vertelt hij het verhaal van de tenor die beroemd aan het worden is en veel reist. In zijn geboorteplaats Madrid ontmoet hij in het hotel waar hij verblijft een eigenaardig trio. Hij wordt al snel verliefd op Natalia, de vrouw van de bankier, die haar laat bewaken door de derde man, de begeleider Dato. Tussen zijn repetities door brengt hij hele dagen met haar en de begeleider door, de nachten is Natalia bij haar man. Als ze niet bij de première in het Teatro de la Zarzuela zijn gebeuren er onvermijdelijke zaken. De tenor schrijft het verhaal in zijn huis in Barcelona op de dag dat Natalia hem na vier jaar heeft verlaten.

Norah-Jones-2012Op en tussenzoldertje in ons laatste huis in Curitiba zat ik iedere dag, ook toen al, op de hometrainer, naar CNN-music te kijken. Het zal eind 2002 geweest zijn. Daar was ineens een nieuwe ster aan het firmament: Norah Jones. Met Don’t know why stal ze toen mijn hart. Als  dochter van Ravi Shankar viel de muzikale appel niet ver van de boom. Ik heb haar jaren veel beluisterd en toen was de liefde over, was het te zoetsappig, teveel hetzelfde, teveel cliché. Af en toe komt ze nog voorbij op een afspeellijst in de winkel. Ik noem het maar het Zaz effect: mijn zaterdag collega vond Zaz vrolijk lenteachtig. Toen ik Zaz ontdekte in januari en soms de hele dag draaide was dat gevoel bij hem helemaal weg. Zo’n Zaz effect had ik met Norah Jones. Maar af en toe toch leuk om terug te horen, zoals vandaag

Bestel hier Een man van gevoel, door Javier Marías, oorspronkelijke titel El hombre sentimental, vertaald door Aline Glastra van Loon, uitgegeven door Meulenhoff Boekerij, 1991, ik las de herziene tweede druk uit 2019, Marías publiceerde het boek in 1986

Kijk en luister hier naar Don’t know why door Norah Jones op piano, live in Amsterdam 2011
Kijk en luister hier naar Come away with me door Norah Jones op gitaar, live in Amsterdam 2011

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s