Relaas van de thuisisolatie van een boekhandelaar (42): Cristina López Barrio

schermHoera, één van de dappere dames is gelukkig hersteld en kon weer aan de slag! We zijn weer open. We beginnen met middagen en kijken hoe het loopt. De winkel moet weer up-to-date gemaakt worden na ruim drie weken sluiting doordeweeks. Dat hoeft niet in een middagje. Ik ben allang blij dat we de draad weer oppakken. Nu maar hopen dat de andere dappere dame voorspoedig herstelt.
De jacht op een toonbankscherm is vandaag gelukkig geslaagd. Heel Nederland zoekt nu naar preventieschermen en andere plexiglazen afscheidingen. Net als bij mondkapjes is er sprake van prijsopdrijving. Uiteindelijk zullen we er een aantal hebben, want er zijn ook nog andere onderweg, maar die kunnen we later goed gebruiken.

In Spanje zijn er meer mensen werkloos geworden (300.000) de afgelopen twee maanden dan er mensen zijn die het virus hebben opgelopen (ongeveer 210.000). Dat hakt er wel in. Om te laten zien dat ze alles op alles zetten: het verhaal van de 37-jarige Hondurese parttime huishoudster die covid-19 krijgt. Op de IC terechtkomt in Guadalajara, maar geïntubeerd moet worden, iets wat in dat ziekenhuis niet kan. Met de traumahelikopter vliegen vier artsen en gespecialiseerde verpleegkundigen uit Madrid naar Guadalajara, over de weg met volle sirenes een auto met alle benodigde materialen. De mevrouw wordt in Guadalajara geïntubeerd en vervolgens over de weg onder politie-escorte, een volgwagen met medisch materiaal en een volgauto met artsen en verpleegkundigen naar een ziekenhuis in Madrid gebracht. Het verhaal haalt de krant, in geuren en kleuren, met naam en toenaam en foto’s.
In Nederland lees ik alleen droge statistieken over het verplaatsen van patiënten, vaak

sanchez

Sánchez

om de lasten te verdelen, maar vast ook om dit soort verhalen. Hier haalt dat de krant niet.
In Zuid-Europa wil men EU geld voor de wederopbouw na de corona crisis, zonder voorwaarden, men wil solidariteit. Premier Sánchez was in een interview afgelopen weekend boos op Nederland en had vorige week wel excuses verwacht van  premier Rutte voor het horkerige gedrag van Wopke Hoekstra. Diezelfde Hoekstra wint aan populariteit in Nederland en het zou zo maar eens kunnen dat hij straks de nieuwe lijsttrekker van het CDA is.
U mag het zeggen …

nevel in tangerIk heb het wel vaker gezien, een boek in een boek. Ook Cristina López Barrio gebruikt dit concept in Nevel in Tanger. De niet zo gelukkig getrouwde Flora, heeft een geweldige one-night stand met iemand waarvan ze de naam niet meer weet. Wel zag ze dat hij een boek las met de titel Nevel in Tanger en neemt ze “per ongeluk” een hanger van hem mee waar de naam Alisha op staat. Ze koopt het boek, geschreven door Bella Nur. Alisha is een van de karakters in het boek en al snel is ze ervan overtuigd dat de hoofdrolspeler díe man was. Ze móét naar Tanger. Daar blijkt alles uit het boek ook zo te zijn. Ze komt iedereen op het spoor, maar of ze ook die man ook tegenkomt? Leuk boek.

joaquin

Joaquín Sabina

Alhoewel het voelt of ik Joaquín Sabina ken van de tijd dat ik in Spanje woonde, het had gekund, in het jaar dat we Spanje ontvluchtten kwam zijn derde LP uit, de waarheid is dat ik hem pas vele jaren later hoorde zingen, samen met Maria Doleres Pradera (aflevering 5). Een bijzondere combinatie, de zangeres van een verloren tijdperk en een protestliederen singer-songwriter die Spanje tegen het einde van het Franco tijdperk ontvluchtte omdat hij een molotovcocktail tegen een regeringsgebouw had gegooid. Zijn carrière nam pas later vlucht, weer teruggekeerd in een democratisch Spanje.

Ter illustratie hier de column van Max Pam over Corona en oa Wopke!

Bestel hier Nevel in Tanger van Cristina López Barrio, oorspronkelijke titel Niebla en Tánger, vertaald uit het Spaans door Jacqueline Visscher, uitgegeven door Wereldbibliotheek, Amsterdam 2018

Kijk en luister hier naar Y nos dieran las 10 door Joaquín Sabina
luister hier naar Flor de canela met Maria Dolores Pradera en Joaquín Sabina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s