Relaas van de thuisisolatie van een boekhandelaar (43): Els van Diggele

Meer mensen wisten vandaag de weg te vinden naar de winkel. Gister was het een beginnetje, vandaag een begin. Er is nog een scherm binnengekomen, dus we kunnen de winkel nu echt goed inrichten wat dat betreft. De komende dagen komen ook de etalages aan de beurt en nog wat ander achterstallig opruimwerk en onderhoud. We zijn blij dat de klanten de weg naar de winkel weer gevonden hebben, we zijn blij dat onze klanten oog en oor hebben voor de verschillende campagnes en artikelen om lokaal je boeken te kopen!

adembescherming_ffp2_1Ondertussen in coronaland: de productie van mondkapjes in Nederland komt nu op gang. Nu? We gaan ongeveer één miljoen kapjes maken. Gaan? Eén miljoen is minder dan een kwart van de behoefte. Welke behoefte? Medisch. Het gaat om FFP2 maskers, de hoogste kwaliteit, dan weet je het wel. Volgens de betreffende minister is het allemaal een wonder, zoiets opzetten duurt normaliter een half jaar. Een paar weken geleden hoorde ik op de radio van de Nederlandse bedrijven die de kapjes gaan maken dat ze geremd werden door ambtenaren en bureaucratie. Een wonder.
Aannemend dat bovenstaande ook voorziet in de behoefte van verpleeghuizen, moeten er ook nog kapjes komen voor de contactberoepen en ook het OV graag. Liefst ook voor onzekere mensen zoals ondergetekende.

femmaEls van Diggele is nooit bang een ander geluid te laten horen, dat hebben we gezien toen ze in de boekhandel in gesprek met Anton de Goede vertelde over de eenzijdige en vooringenomen manier waarop er in Nederland verslag werd gedaan over het Israëlisch-Palestijnse conflict. In haar nieuwe boek laat ze zien dat Hans Calmeyer helemaal niet de man is die postuum de Yad Vashem onderscheiding Rechtvaardige onder de volkeren had mogen krijgen. Ik kende de naam Calmeyer van de lijst Calmeyer, een lijst die verondersteld werd joden voor deportatie te behoeden. Niets is minder waar laat Van Diggele zien in haar boek Het raadsel van Femma. Dat doet ze aan de hand van het leven van Femma, we volgen haar vanuit haar jeugd in Amsterdam-Oost naar Westerbork, Bergen-Belsen, Auschwitz-Birkenau en met een omweg terug naar een kille ontvangst in Amsterdam. Ze laat zien hoe Calmeyer en de dienstbare Nederlandse ambtenarij hebben ingegrepen op het leven van Femma en vele anderen. Hoe Calmeyer ermee wegkwam na de oorlog en er zelfs plannen zijn voor een Calmeyer museum. Lezen!

Ik had het er eerder over: de zangers uit de Curitiba-tijd. Na Lilah Downs (aflevering 4) en Norah Jones (40) is vandaag Beth Orton aan de beurt. Destijds, 2003 denk ik, werd ze in het hokje loungemuziek gestopt. Das nou net een hokje waar ik weinig verstand van heb, maar Beth had leuke liedjes! Ik lees nu dat het folktronica was eigenlijk. De Britse singer-songwriter was al actief in 1996, ik haakte pas aan bij haar vierde album Daybreaker. Sindsdien draai ik haar met enige regelmaat, ook in de winkel, dat kan wel.

Bestel hier Het raadsel van Femma door Els van Diggele, Uigeverij De Geus, Amsterdam 2020

Kijk en luister hier naar Concrete sky van Beth Orton
Kijk en luister hier naar She cries your name door Beth Orton

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s