Relaas van de thuisisolatie van een boekhandelaar (52): Robert Walser

Vanmiddag was de winkel weer open. Het plan is om volgende week op woensdag, donderdag en vrijdag weer wat langer open te zijn, van 10:00-17:00, net zoals dat nu al het geval is op zaterdag. Door die verruiming is het misschien ook wat minder druk op enig moment. Op dinsdag zijn we open vanaf 11:00. We gaan weer een nieuwe fase in, om het in de termen van het stukje over Spanje hieronder te zeggen. Over de volgende fasen denken we nu na.

Als ik achteromkijk kan ik me niet voorstellen dat er al zoveel tijd verstreken is, dat mijn collega’s zo lang ziek zijn geweest, dat ikzelf al meer dan zeven weken thuiszit, dat het nog wel even gaat duren ook, dat ik al zoveel boeken heb gelezen, dat ik echt iedere dag een blog heb geschreven, dat je zonder naar winkels te gaan gewoon kan leven (leve de bezorgdiensten!), dat, dat, dat. Het grootste dat is dat ik mijn kinderen en kleinkinderen niet kan aanraken! Gelukkig is er wel contact (leve de elektronische snelweg!) en is dochterlief een paar keer langs geweest, met inachtneming van afstand. Dat laatste bleek geen overbodige luxe, want het is gebleken dat haar oma covid-19 heeft gehad en daar gaat ze ook wel eens langs, ook op afstand de afgelopen zeven weken natuurlijk.

desescaladaWoensdag is de noodtoestand (estado de alarma) in Spanje voor de vierde keer verlengd, nu tot 24 mei. Dat gebeurde met een kleinere meerderheid dan de vorige drie keer. De conservatieve Partido Popular heeft zich onthouden van stemming en de linkse Catalanen hebben tegen gestemd. Daar staat dan weer tegenover dat de conservatieve Basken voorgestemd hebben en dat ze daar vast iets voor terugkrijgen.
Vinden veel mensen het stappenplan van Rutte onduidelijk, in Spanje hebben ze wel een duidelijk plan, met vijf fases. Iedere fase duurt twee weken. Fase nul is waar het hele land nu inzit en vanaf aanstaande maandag kan er naar fase 1 gegaan worden. Let op, kan! Want niet iedereen gaat gelijk op. Iedere provincie, dus niet iedere autonome regio, moet de overstap van de ene naar de andere fase aanvragen. De twee zwaarst getroffen provincies, Madrid en Barcelona, kijken daar verschillend naar. Madrid heeft overgang naar de eerste fase aangevraagd, Barcelona niet, die blijven in fase nul. De verwachting is dat de regering de aanvraag van Madrid niet honoreert. In fase 1 gaan de winkels open, maar niet de winkelcentra, bijvoorbeeld, zie het plaatje. Over scholen en universiteiten staat niets in het plan, die mogen pas in september weer open.
Dan is het onduidelijke Rutteverhaal eigenlijk toch erg helder …

wandeling 1In 2015 gaf Lebowski het boek De wandeling uit, van Robert Walser, oorspronkelijk verschenen in 1917. Dat was een gouden greep, want het is een fantastisch boek waarin niets gebeurd en dat dan mooi opgeschreven. Het verhaal is dat de verteller goedgemutst de deur uitgaat voor een wandeling, onderweg mensen ontmoet en ziet, in een vrolijker stemming komt en tenslotte somber thuiskomst. Hij mijmert, piekert, kijkt terug en vooruit. Het boek wordt gecomplementeerd met een voorwoord door vertaler Machteld Bokhove, een essay over Walser en zijn werk door W.G Sebald, vertaald door Ria van Hengel, en een korte biblio- en biografie, ook oor de vertaler
Deze versie is alleen te koop in De Amsterdamse Boekhandel, in de ramsj
Bestel hier De wandeling van Robert Walser, oorspronkelijke titel Der Spaziergang

Ik ontdekte de Spaanse María Concepción Balboa Buika, gekend als Buika op een album, Libertad, van Yasmin Levy (zie ook aflevering 12), ze zingen samen het liedje Olvidate de mi, erg mooi. Buika zingt al haar hele leven. Haar eerste album, Mestizuo, kwam uit in 2000, met veel werk in het Engels. Ik vind haar op haar best als ze flamenco-achtige liedjes zingt.
Kijk en luister hier naar No habrá nadie en el mundo door Buika
Kijk en luister hier naar Olvidate de mi met Yasmin Levy en Buika

84242_Buika_61699

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s