Relaas van de thuisisolatie van een boekhandelaar (54): Rob van Essen

Digitale administratieToen de haan kraaide vanmorgen ben ik naar de boekhandel gefietst. De winkel zag er nog mooier uit dan vorige week, ook anders, omdat we nu weer met twee kassa’s werken. Ik heb de gelezen boeken en die waar ik aan begonnen ben maar niet verder mee kwam, uit de computer gehaald en weer in de winkel gezet. Mijn collega’s hadden een paar nieuwe voor me uitgezocht, er was ook een leesexemplaar en ik heb er nog een paar uit de winkel geplukt. Genoeg leesvoer weer voor een week. Wat administratieve en andere klusjes gedaan en na anderhalf uur weer huiswaarts. Op de heenweg niets of niemand gezien, zelfs geen auto’s. Op de terugweg was het alweer drukker, joggers, wandelaars, hondenuitlaters, fietsers en auto’s. Ook op zondag midden in de coronatijd zijn er mensen die vroeg op pad gaan. Kijken of ik volgende week de haan voor ben.

bizi berriIn Euskadi, Baskenland, gaat morgen wel fase 1 van de de-escalatie in. Maar dan weer niet helemaal, daarmee weer een lapje toevoegend aan de lappendeken die de de-escalatie van Spanje is. Basken mogen de straat op, maar alleen in hun eigen gemeente, met een hele lijst uitzonderingen. Iñigo Urkullo, de Lehendakari, (zeg maar de president van Baskenland) presenteerde afgelopen vrijdag het Plan Bizi Berri (letterlijk Nieuw Leven, het nieuwe normaal zeggen we in Nederland), waarin fase 1 voor Euskadi gepreciseerd wordt. In zijn algemeenheid is Bizi Berri fase 1 strenger dan in de rest van Spanje, eigenlijk een fase ½ . Vanaf 18 mei gaan de hogere klassen (ouder dan 16 jaar) van het middelbaar onderwijs weer naar school, met maatregelen die vergelijkbaar zijn aan die in Nederland. Ik begreep van mijn Barcelonese vriendin dat men juist de ereagabasisschoolkinderen in Spanje beschouwd als haard van besmetting. Die gaan pas in september naar school. Het zal wel aan het eten liggen dat we dat in Nederland precies omgekeerd doen. In Portugal gebeurt het op een vergelijkbare manier als in Spanje.
In mijn tijd in Euskadi (1979-1980) woonde ik bij Bilbo in Getxo aan het Playa de Ereaga, nu helemaal verlaten. Klik rechts op Ereaga om meer te zien en te lezen over die tijd.

Na het winnen in 2019 van de Libris Literatuurprijs voor zijn boek De goede zoon, heeft de uitgever van Rob van Essen besloten om het boek dat tien jaar daarvoor genomineerd werd voor diezelfde prijs, opnieuw uit te geven. Visser is een aangrijpend en goed geschreven boek. De hoofdpersoon Jacob Visser komt ongewild terecht in een spiraal van gebeurtenissen, naar aanleiding van een opmerking die hij als leraar maakte in de Vissergeschiedenisles. Ultra-rechtse jongeren gaan ermee aan de haal, het komt in pers, bijeenkomsten lopen uit de hand Daarnaast worstelt hij met een slecht huwelijk, gaat zijn dochter trouwen met iemand die hij niet mag, heeft hij bijna een relatie met een leerlinge, kortom, het gaat niet goed met hem. Het leuke is dat dit allemaal met ironie en een laagje humor overgoten is. Het onderliggend drama in het boek is het overlijden van zijn oudste dochter jaren daarvoor. Zijn vrouw Maja en Jacob kunnen elkaar niet troosten, groeien uit elkaar, Maja wil scheiden. Dat klinkt bekend. De scène waarin Jacob in het ziekenhuis op zoek naar Maja gedachteloos naar de kamer loopt waar zijn oudste dochter Lila heeft gelegen en wat daarop volgt is de aangrijpendste van het boek.
Fijn dat het weer uitgegeven is!
Bestel hier Visser van Rob van Essen, heruitgegeven door Atlas Contact , Amsterdam, september 2019

De Braziliaanse Tulipa Ruiz doet me in een aantal nummer van haar erg denken aan de Spaanse Bebe (zie aflevering 28). Ze heeft tussen 2010 en 2017 vier albums uitgebracht. De titelsong van haar eerste album, Efêmera, is terug te vinden op de soundtrack van het spel FIFA 2011. Leuke muziek!
Kijk en luister hier naar Efêmera door Tulipa
Kijk en luister hier naar Só sei dançar com você door Tulipa met Zé Pi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s