Relaas van de thuisisolatie van een boekhandelaar (60): Ayelet Gundar-Goshen

De eerste schoolweek voor de basisscholen zit erop. Iedereen heeft moeten wennen aan halve klassen, iedereen heeft moeten wennen aan het begin van het nieuwe normaal. Het was deze eerste week rustiger in de winkel dan voorgaande weken, of er een causaal verband is? Geen idee. Dat gaan we de komende weken wel merken, net zoals de cijfers van het RIVM, blijven die een dalende lijn vertonen? Er zijn er die beweren dat het vanzelf inzakt nu de zomer er aankomt en die een tweede golf voorspellen in het najaar. Maar ja, je hoort zoveel, ga maar een boek lezen zou ik zeggen!

Brazilië is opgerukt van de negende naar de zesde plaats van de dubieuze corona ranglijst, maandag staan ze denkelijk weer een of twee plaatsjes hoger en het zal me niets verbazen als ze binnenkort tweede staan achter de VS, Trump en Bolsonaro op een en twee. Bolsonaro is zijn pasbenoemde minister van volksgezondheid binnen een maand alweer kwijt. Bolsonaro trok zich niets van de minister aan en bepaalde zelf allerlei gezondheid gerelateerde zaken binnen de bestrijding van de pandemie. De druppel die de emmer deed overlopen was het aanpassen van het protocol voor het gebruik van chloroquine door Bolsonaro. De minister was het helemaal niet eens met het breder inzetten van het middel, de risico’s zouden te groot zijn, en nam ontslag. De strijd tussen de meeste staten en Bolsonaro gaat ook gewoon door, terwijl het virus om zich heen grijpt wil Bolsonaro de economie draaiende houden, maar veel staten denken nu richting lockdown. De vergelijking met de VS is onvermijdelijk, alleen heeft Brazilië te kampen met een zwakkere gezondheidszorg infrastructuur en is met name het overheidssysteem SUS niet opgewassen tegen de enorme druk. Daar is het nu in een groot deel van het land herfst, ik weet niet of dat van invloed is de verspreiding, ok dat gaan we meemaken.

legenaarLeugenaar van Ayelet Gundar Goshen is een #metoo-thriller, vlot geschreven, met een veelheid aan personages en wendingen, opgehangen aan een leugen, want er is niets gebeurd. Hoofrolspeler is de zestienjarige Noefar die maar wat graag populair wil zijn op school, maar dat niet is. Als bijbaantje werkt ze in een ijssalon en op een dag komt de bekende showman Miller daar een ijsje kopen. Hij beledigt Noefar op een verschrikkelijke manier, Noefar vlucht weg naar de binnenplaats, hij gaat achter haar aan omdat hij denkt dat ze zijn wisselgeld heeft. Zij gilt de hele buurt bij elkaar, er komen mensen op af die denken dat hij haar lastigvalt. De politie erbij en hij mompelt nog zoiets als ja zo’n lelijke meid, die wil ik wel verkrachten en het verhaal staat. Ook als Noefar het later wil rechtzetten op het politiebureau gelooft niemand haar. Ze krijgt enorm veel publiciteit, komt in tv-shows en ze is ineens gezien op school. De carrière van Miller is voorbij. Alleen haar nieuwe vriend, die alles vanuit zijn raam gezien heeft weet hoe het zit en chanteert haar. Leuk, dynamisch geschreven boek, met verrassende inzichten, ook buiten het verhaal om.
Bestel hier Leugenaar door Ayelet Gundar Goshen, vertaald uit het Ivriet door Shulamith Bamberger, uitgegeven door Cossee, Amsterdam, januari 2020

220px-Cassia_Eller_000 (1)Met Cássia Eller sluit ik een weekje Braziliaanse muziek af. Eller was allang bekend toen we in Curitiba gingen wonen. Een jaar later, in 2001, overlijdt Eller aan een hartstilstand, ze bleek een hartafwijking te hebben, er was geen sprake van drugs of alcohol. Ik leerde haar pas kennen toen haar vader in het nieuws kwam om de voogdij op te eisen over Cássia’s zoon, terwijl Cássia wilde dat haar vriendin waar ze al jaren mee samenwoonde het kind verder zou opvoeden. Dat was smullen voor de pers, homoseksualiteit was toen en is nu nog steeds een taboeonderwerp, onder Bolsonaro nog meer dan daarvoor. In de veelbekeken soaps/telenovelas werd er pas in 2015 tussen twee dames gekust en het was wereldnieuws. 2015! Maar goed, Eller was niet de bekendste Braziliaanse zanger, maar heeft heel veel mooie nummers gemaakt, het merendeel covers, het merendeel opgenomen in live optredens. Bovendien trok ze volle stadions! Het mooiste album is het laatste dat bij leven uitkwam, in 2001: Acústico (Ao vivo). Postuum is er een jaar later nog een album uitgebracht, op wat haar veertigste verjaardag zou zijn geweest. O ja, de vriendin heeft de rechtszaken gewonnen, dat was zeker toen heel bijzonder.
Kijk en luister hier naar O segundo sol door Cássia Eller, van het album Acústico
Kijk en luister hier naar Malandragem van hetzelfde album

2 thoughts on “Relaas van de thuisisolatie van een boekhandelaar (60): Ayelet Gundar-Goshen

  1. En Leugenaar is zo Israelisch! Tussen het #metoo-verhaal door toont het boek hedendaags Israel.
    Ook de andere boeken van Ayelet Gundar Goshen zijn de moeite waard: One Night Markovitch uit 2012 en Waking Lions uit 2014.

  2. hallo Jaap, dat heb ik van meer mensen gehoord, dat ze Israelische realiteit goed beschrijft. Markovitch vond ik ook goed, zo niet beter. De leeuwen heb ik niet gelezen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s