Relaas van de thuisisolatie van een boekhandelaar (61): Jan Siebelink

Vóór het ochtendgloren naar de boekhandel gefietst, ruim twee uur wat klusjes gedaan en boeken ververst en op tijd voor het ontbijt weer thuis. Het blijft moeilijk om je winkeltje zo van een afstand te zien en dan af en toe even binnen te wippen. Nog een paar weken hou ik mezelf dan maar voor, dan mag ik weer. Hoe ik dan mag staat nog te bezien. Afstand houden, ook van mijn collega’s zal geen sinecure zijn.
Vandaag hadden we overleg over de stand van zaken. Gaan we verder naar een normalere winkelvoering, gaan we weer nieuwe roosters maken, hoe staat de winkel ervoor en hoe ziet de nabije toekomst eruit. Verhelderend voor iedereen denk ik, alhoewel er nogal wat slagen te maken zijn in de komende periode.

Terwijl de Spaanse minister-president Sánchez pogingen in het werk stelt om de noodtoestand (estado de alarma) voor een vierde keer te verlengen, tellen juristen inmiddels 209 afgekondigde maatregelen door de federale overheid. Op het hoogste niveau is dat de noodtoestand, maar er zijn ook regels die ontslag van werknemers verbieden in ruil voor staatsteun (een soort NOW) of het samenscholingsverbod voor meer dan tien mensen. Dat lijkt wel een beetje op Nederland dus. Ook de zorgen om privacy bij het nu groots op te zetten contact onderzoek zijn vergelijkbaar met de Nederlandse zorgen. Uit dit soort zaken kan je opmaken dat Spanje de hel van de pandemie achter zich aan het laten is en er weer tijd komt voor regels en bureaucratie.

ad82bf3aa06be15404392f41af7715c2b3789e45Maar waar zijn die duiven dan van Jan Siebelink kan je geen rouwkroniek noemen, alhoewel er best wat overledenen in het verhaal zitten. Het dichtstbij zijn de twee kinderen van hoofdpersoon Hugo Tempelman en later zijn vrouw Ankie, die ook komt te overlijden. Verder is daar de verongelukte vader van Hugo, die hij eigenlijk niet heeft gekend. Het verhaal speelt zich af in één dag, met veel terugblikken. Hugo heeft vroeg in de morgen een envelop gekregen van de uroloog. Hij maakt die envelop niet open en besluit een einde te maken aan zijn leven. Het boek eindigt laat op de avond als hij met een pistoolschot een lampenkap kapotschiet in Café Wilting, op het moment dat zijn bijna ex geliefde Pauline binnenkomt. Er zitten veel Siebelink elementen in, zoals het streng protestantse geloof, de kwekerij en de stiefouders. Het boek draait heel erg om de beleving van Hugo, minder dan die van de andere personages. Het leest makkelijk weg.
Bestel hier Maar waar zijn die duiven dan door Jan Siebelink, uitgeverij De Bezige Bij, Amsterdam, mei 2020

Blondie1977Blondie kwam langs vanmorgen en wel Denis, het liedje waar twee vriendinnen van ex#1 mij jarenlang goedmoedig mee geplaagd hebben. Zó lang dat ik het een leuk liedje ben gaan vinden. Verder heeft Blondie natuurlijk een paar leuke hits gehad en treden ze nog steeds op. Frontwoman Debbie Harry heeft naast Blondie een minder succesvolle solocarrière gehad en speelt in speelfilms. Tegenwoordig zet ze zich actief in voor de bestrijding van HIV/Aids.
Kijk en luister hier naar Heart of glass door Blondie
Kijk en luister hier naar Denis door Blondie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s