Relaas van de thuisisolatie van een boekhandelaar (62): Manon Uphoff

Meestal is de telefoon van de winkel doorgeschakeld naar mijn mobiel als de winkel doorschakelendicht is. Dat is deze keer niet gelukt. Ik krijg op de website van KPN al twee dagen de mededeling “Wegens een technische storing kunnen uw gegevens niet opgehaald worden op dit moment. Probeert u het later nog eens” Gister dacht ik dat vandaag wel zou kwalificeren als later, maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Contact krijgen met KPN is een drama weet ik van eerdere gelegenheden. Eerst maar eens proberen via de chatbox die ze hebben. Dan ga je eerst door een bot heen en krijg je na een paar minuten een medewerker in die chat. Na uitleg was de conclusie: u moet het met de toetsen op het toestel doen. Nog een keer uitgelegd dat ik niet bij het toestel ben, toch bleef het advies hetzelfde. Was dus niet veel beter dan die chatbot. Bij toeval kreeg ik later op de dag een belletje van KPN, ik dacht eerst, hé wat attent, maar zo erg was het niet. De medewerker wilde me een abonnement verkopen. Toen bleek dat ik daar geen behoefte aan had vroeg hij of hij iets voor me kon betekenen. Hele verhaal uitgelegd. Nou, hij kon me doorprikken naar een medewerker die het ging regelen, hoefde ik niet in de wachtrij. Dag medewerker. Het bandje dat me verwelkomde liet me weten dat het enorm druk was, de wachttijd rond de twintig minuten en dat ik het beter op een ander tijdstip kon proberen. Dat heb ik nog niet gedaan ….

strandverkopers

Copacabana

Mensen in de informele sector krijgen van de regering Bolsonaro 600 Reais (ongeveer 95 € met de koers van vandaag. De Real is bezig aan een vrije val sinds eind februari), ter ondersteuning in deze zware coronatijden. Bolsonaro heeft een voorstel uit de kamer naar zich toegetrokken om zijn imago op te krikken. Het oorspronkelijk voorstel ging over 200 Reais, later aangepast naar 300. Nu dus het dubbele. De uitbetaling gaat maanden in beslag nemen, het gaat over heel veel mensen. Je moet wel een bankrekening hebben en je moet ook ingeschreven staan. Ja ook de informele sector moet ingeschreven staan. Als je niet aan die voorwaarden voldoet, en dat doen veel mensen niet, kan je alsnog je geld krijgen als je je via een internetplatvorm inschrijft. Zie je het voor je? Het minimumloon is iets meer dan 1000 Reais, de uitkering is minder dan dat.
Bolsonaro wil even wachten met het aanstellen van weer een nieuwe minister van volksgezondheid. Ik vrees dat hij het er zelf bij gaat doen.

ochtendWat een mooi, aangrijpend, schrijnend, poëtisch boekje is De ochtend valt van Manon Uphoff. Je kijkt mee met de jonge Michael, je ziet hoe zijn vader in de nacht zijn moeder vermoordt. Als de ochtend is gevallen, geen woord. Later een briefje op tafel dat ze is weggegaan. Michael moet het huishouden en de zorg voor zijn jongere broer en zusje op zich nemen, iets dat hij voorbeeldig doet, maar na verloop van tijd, van jaren, laat verslonzen, zoals zijn vader verslonst, zoals het leven lijkt te verslonzen. Er komt nooit iemand thuis, totdat op een dag een arts komt om te vertellen dat vader kanker heeft. Het verhaal speelt zich af in suggesties, in devallen mist, op de tast. Ondanks de ellende prachtige verwoord. De illustraties van Sylvia Weve zijn bijzonder. Uphoff’s ook prachtige boek Vallen is als vliegen is genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2020, de uitslag wordt bekend gemaakt op mijn verjaardag.
Bestel hier De ochtend valt door Manon Uphoff, met in deze hernieuwde uitgave illustraties van Sylvia Weve, uitgegeven door Querido, Amsterdam, november 2019
Bestel hier Vallen is als Vliegen door Manon Uphoff, uitgegeven door Querido, Amsterdam, maart 2020

In mijn middelbareschooltijd kreeg of kocht ik de LP We’ll get over van The Staple Singers. Kreeg denk ik, want hoe had ik ooit van het kwartet moeten horen? Het was ook de laatste LP voordat ze doorbraken. De rest van het werk van de groep ken ik amper, maar deze LP heb ik grijsgedraaid, ook nog in het begin van mijn studententijd. Nu, vijftig jaar later, kan ik nog alle liedjes meezingen. Het is een wonder! Oplettende kijkertjes zien andere mensen zingen dan op de hoes, zoon Staples moest in dienst en werd vervangen door een zus. De Singers zongen in die tijd ook al over ongelijkheid, armoede, discriminatie. Zijn we vijftig jaar verder in de tijd, maar in dat streven lopen we nog lichtjaren achter. In de coronacrisis in de VS  is het met name de arme zwarte bevolking die onevenredig te lijden heeft. Daar zongen The Staple Singers, en velen met hen, mooie songs over, het resultaat? Eigenlijk nix, nada, zilch. Zoals het ook eigenlijk is met antisemitisme, machisme, homohaat of islamofobie om er een paar te noemen. Wie leert eindelijk iets? The usual suspects niet in ieder geval.
Kijk hier naar The Staple Singers met We’ll get over in The Johnny Cash show in 1969
Kijk en luister hier naar When will we be paid door The Staple Singers, 1971
En kijk en luister hier naar The Staple singers in de oorspronkelijke line-up Sit down servant, dit nummer staat niet op mijn LP.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s