Relaas van de thuisisolatie van een boekhandelaar (67): Tom Lanoye

Werd ons winkelpleintje vroeger regelmatig met veegkarretjes en bezemmannetjes schoongehouden, daar is sinds kort geen sprake meer van. De deelraad heeft het beleid veranderd. Als je denkt dat er schoongemaakt moet worden dan kan je een berichtje sturen naar de desbetreffende dienst. Bij genoeg meldingen komen ze dan langs. Het gevolg is dat het pleintje er rommeliger uitziet omdat er meer zwerfafval is. Zelfredzaamheid is dus de boodschap! Pak de veger en veeg je eigen stoepje schoon.

Toen Ivo van Hove op 23 maart aftrapte met het project Decamerone in de Stadsschouwburg (tegenwoordig ITA) zei hij er gelijk bij dat ze de honderd niet zouden halen, dat het theater eerder open zou gaan. De teller staat nu op zestig verhalen en het theater mag 1 juni, met beperkingen, weer open. Ivo had weer eens gelijk, ze gaan de honderd niet halen. Die verhalen zijn zeer de moeite waard, luisteren!

Ik haal die honderd denkelijk (hopelijk!) ook niet met mijn relaas. Dit is aflevering 67 en ik wil, wind en weder dienende, rond 15 juni weer aan de slag. Dan zit ik rond aflevering negentig. Dan stop ik met dit relaas. Ik ga wel door met bloggen, maar niet meer zo uitgebreid. Iedere keer een dingetje, zoiets. Maar natuurlijk wel over literatuur en de boekhandel, over muziek en over de landen waar ik heb gewoond en gewerkt.

In Madrid is de brandweer de afgelopen twee maanden 62 keer uitgerukt om een huis open te breken waarin een oudere eenzaam gestorven is. Vermoedelijk covid-19 gevallen, getest zijn ze niet. Vaak werden de hulpdiensten al na een paar dagen ingeschakeld door buren of winkeliers die het slachtoffer misten op hun dagelijkse gangetje. Schrijnend. Het zal niet alleen in Madrid zijn gebeurd, alhoewel ik er in Nederland niets over gehoord of gelezen heb.
Wat we in Nederland dit seizoen niet meer gaan doen gaan ze in Spanje wel doen! De voetbalcompetitie kan hervat worden, op 8 juni mag de bal gaan rollen.
Madrid en Barcelona steggelen altijd over van alles en dat doen ze nu ook weer. Nu over de cijfers die Catalunya aan levert over covid-19, die cijfers zouden niet betrouwbaar zijn.
Madrid en drie van de vier Catalaanse provincies gaan maandag naar fase 1, daar begint de versoepeling dus ook. Ongeveer de helft van Spanje gaat dan alweer naar fase twee, met nog meer versoepelingen

Als het doek valt na het spelen van Who’s afraid of Virginia Wolf? zien we Jo en Denise die Martha en George spelen al ruziënd aanstalten maken om het decor en de attributen in te pakken. Het stel reist al jaren met het stuk door het land, had er vroeger veel succes mee, maar de zalen worden leger. Ze hebben nu subsidie weten te krijgen op voorwaarde dat ze tegenspelers kiezen met een “andere” achtergrond. Dat zijn Sibel en Soufian, die binnenkomen voor een kennismakingsgesprek en met hun neus in de boter vallen. Anders dan in het stuk van Edward Albee dienen de twee jongeren het echtpaar wel van repliek. Het toneel moet vernieuwd! Vermakelijk boek dat ook op de planken stond, tot corona ingreep, met Els Dottermans en Han Kerckhoffs als Jo en Denise en Tarikh Janssen en Dilan Yudakul als Sibel en Soufian.
Bestel hier Wie is bang door Tom Lannoye, uitgegeven door Prometheus, Amsterdam augustus 2019

Wayne Shorter, hoe groot wil je ze hebben? Componist, bandleader, sopraan en tenor  saxofonist, jazz zwaargewicht en legende. Van de klassieke jazz, via de bebop naar de fusion. Speelde met Miles en Art Blakey en was grondlegger van Weather Report. Uiteindelijk begon hij in 2000 zijn eigen kwartet, hij was toen pas 67, een leeftijd die ik over een maand hoop te bereiken. In 2016 begon hij met de groep Mega Nova, met Herbie Hancock, Carlos Santana, Marcus Miller en Cindy Blackman, voor liveoptredens. Laatstelijk doet hij vanwege gezondheidsredenen geen liveoptredens meer. De nu 86 jarige componeert nog steeds. Wayne hobbelt ook al bijna vijftig jaar met me mee, samen met als die grote jazz namen uit die periode.

Luister naar Infant eyes, Wayne Shorter – tenor saxophone; Freddie Hubbard – trumpet; Herbie Hancock – piano; Ron Carter – bass;  Elvin Jones – drums

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s