Relaas van de thuisisolatie van een boekhandelaar (70): Marinella Orioni en Simon Vestdijk

Voor de liefhebber: Murder most foul door Bob Dylan. Z’n nieuwe album, Rough and rowdy ways, waar dit nummer op staat komt uit op 19 juni. Dan ben je net 79 geworden en doe je dit.

Vandaag hoorde ik van een klant dat hij door aflevering 15 van dit blog Vestdijk weer is gaan lezen. Gisteravond op Radio NPO1 bij het programma Nooit meer slapen vertelde auteur Sana Valiulina dat ze niet begreep dat Vestdijk niet meer gelezen wordt, zo’n goede schrijver! Kees van Kooten is dit jaar begonnen Vestdijk te lezen las ik en ook op Hebban staat deze maand een pleidooi om Vestdijk te lezen! In de Volkskrant van 22 mei doet Sylvia Witteman nog een flinke duit in het zakje. Zouden we te maken hebben met een echte Vestdijk revival?  Als ik met pensioen ga toch maar weer een paar titels toevoegen aan de stapel die al klaarligt om herlezen te worden (waaronder Het bureau, Op zoek naar de verloren tijd, Lord of the rings, een paar titels van Antonio Lobo Antunes, het werk Van Borges en, en, en dat alles gelardeerd door de Bommelverhalen).

De gemeente Bilbao staat 360 restaurants en bars toe om hun terras flink uit te breiden zodat er, met inachtname van afstandsregels, toch nog redelijk wat klanten ontvangen kunnen worden. Bilbao zit sinds vandaag in fase 2 van de versoepeling en dit komt de Baskische horeca meer dan goed uit.
De stranden gaan op 15 juni open, ook met afstandsregels. Er mogen tussen 11:00 en 20:00 geen balsporten beoefend worden en er komt een amberkleurige vlag om te waarschuwen wanneer het te druk wordt. Het is een van de lapjes in de lappendeken van maatregelen die Spanje nu is.

Op 27 oktober vorig jaar had ik in de etalage en voor een goedgevulde winkel een boeiend gesprek met Marinella Orioni over haar boek Hoeveel talen spreek jij? Het onderwerp is opgroeien in meertaligheid en de vele, vele voordelen die dit met zich meebrengt, maar ook de misverstanden die rondom dit onderwerp bestaan. Ik spreek zelf een aardig woordje over de grens, maar ik ben niet tweetalig opgegroeid, toen ik Portugees leerde was ik al elf en dus met een Nederlandse mindset. Marinella is wel tweetalig, native speaker Nederlands en Italiaans, met een Nederlandse moeder en Italiaanse vader. Zelf woont ze in Parijs en is getrouwd met een Italiaan. Hun kinderen zijn drietalig opgegroeid. Door je meertaligheid ben je ook flexibeler, creatiever en kun je je in verschillende culturen thuis voelen. Wij lezen regelmatig voor in het Spaans in de winkel en de kinderen die dan komen zijn allemaal twee of meertalig, een genot om mee te maken. Als er dan een leerkracht de ouders vraagt thuis even geen vreemde taal te spreken, want in groep drie gaat het lezen en schrijven zo langzaam, dan heb je het niet begrepen. Het boek is geschreven voor kinderen. Leerkracht of ouders kunnen het samen met de kinderen doen. Heb je te maken met meertaligheid in de breedste betekenis van het woord dan is dit boek een must!
Bestel hier Hoeveel talen spreek jij? Door Marinella Orioni, uitgegeven door Uitgeverij SWP, Amsterdam, oktober 2019

Tijd voor de president, the Prez himself. Gister liet ik zijn naam al vallen: tenor saxofonist Lester Young. Groot geworden in Count Basie’s big band heeft Lester jarenlang met alle groten gespeeld en zijn lyrische stijl week destijds nogal af van die van zijn collega’s. De clichés maakte hij ook waar, kort voor zijn vijftigste overleed hij in 1959 na jarenlang drankmisbruik. Gelukkig hebben we de beelden nog en natuurlijk de talloze opnames, zowel live als in studio’s gemaakt. In zijn nadagen speelde hij minder goed, maar de uitvoering in de CBS studio van Fine and mellow, met Billie Holiday, Coleman Hawkins, Gerry Mulligan, Ben Webster en Roy Eldridge is legendarisch: luister en kijk hier
Kijk en luister hier naar Jammin’ the blues met Lester Young

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s