Relaas van de thuisisolatie van een boekhandelaar (71): Andrés Barba en J.K Rowling

Goed nieuws! J.K.Rowlings gaat een nieuw jeugdboek publiceren, geen pre- of sequel van de Harry Potter serie, maar iets nieuws. Het ligt al tien jaar op de plank, ze heeft het aangepast en het komt nu in aantal afleveringen uit. Het heet The Ickabog en speelt in het rijk Cornucopia waar koning Fred the Fearless heerts met een hoofdrol voor de vijfjarige Bert Beamish. Ickabog schijnt een monster te zijn dat kinderen en schapen eet! In november verschijnt het boek en Rowlings geeft al haar royalty’s weg aan hen die het zwaarst getroffen zijn door corona. Ik heb nog niet gehoord van een Nederlandse vertaling, maar die gaat er ongetwijfeld komen. Er is ook een online tekenwedstrijd verbonden aan de site, de mooiste tekeningen per regio komen in het boek!

Op 18 mei is in Catalaanse stad Lleida fase 1 van de versoepeling van maatregelen ingetreden, eerder dan in de rest van Catalunya. Reden genoeg om eindelijk dat verjaardagsfeestje te vieren toch? Klein groepje, ongeveer twintig personen. Ze blijken niet lang daarna allemaal besmet met covid-19, een paar bezoekers hadden het virus onder de leden. Met contactonderzoek zoekt men nu naar meer personen die in contact zijn geweest met die twintig en waar het vandaan kwam. Versoepeling, jazeker, maar hou je aan de maatregelen! Dat is ook de boodschap in Nederland na dit weekend! Versoepeling, ja, maar hou je in hemelsnaam aan de regels, corona is nog onder ons!

Als je dacht dat kinderen onschuldige, lieve en naïeve wezentjes zijn, lees dan Republiek van licht en je kijkt nooit meer hetzelfde naar kinderen. Ze kijken ook niet naar jou zoals jij met je volwassen hoofd denkt dat ze doen. In San Cristóbal ergens bij een Zuid-Amerikaanse jungle verschijnen kinderen, steeds een paar meer. Vervuild en mager. Uiteindelijk zijn het er 32 en je weet wat er met ze gaat gebeuren, want dat staat al in het begin van het boek. Kinderen van de inwoners van San Cristóbal willen zich bij de groep aansluiten. Iedere avond verdwijnen de kinderen spoorloos om de volgende dag weer tevoorschijn te komen. Ze bedelen, gaan over tot diefstal, naar overvallen en uiteindelijk overvallen de kinderen een tankstation waarbij doden vallen. Het stadje begint een klopjacht, met het aan het begin van het boek vertelde gevolg. Een boek waarin Barba veel vragen oproept, je moet meedenken. Zeer de moeite waard.
Bestel hier Republiek van licht, door Andrés Barba, oorspronkelijke titel República luminosa, vertaald uit het Spaans door Irene van de Mheen, uitgegeven door De Bezige Bij, Amsterdam, januari 2019

Er was een periode dat ik erg gecharmeerd was van de Quintette du Hot Club de France met Django Reinhardt en Stephane Grappelli en ook van het originele Rosenberg trio. Was. Grappelli heb ik op het NSJF gezien, in mijn herinnering tweede helft jaren zeventig, maar in de programmering uit die tijd is hij niet terug te vinden. Wel op 11 juli 1993, de tiende verjaardag van zoon#1 en dat zou ook kunnen. Toen had ik zakenrelaties uitgenodigd in Den Haag en hebben ex#1 en ik daar rondgelopen. Het geheugen, tis wat. Nu heb ik weinig geduld meer voor de steeds op elkaar lijkende deuntjes van Grappelli, Reinhardt en Rosenberg. Ik weet dat ik ze daarmee tekortdoe, het waren en zijn topmusici. For old times sake hieronder toch een paar nummers.
De Hot Club in 1939
Grappelli met Duke in 1973
Rosenberg bij vrije geluiden in 2011

One thought on “Relaas van de thuisisolatie van een boekhandelaar (71): Andrés Barba en J.K Rowling

  1. Ik verwacht dat uitgeverijen staan te springen om de nieuwe Rowling uit te geven. Ze weten dat dit al snel een bestseller zal worden, aangezien ze al een aantal boeken heeft geschreven die goed verkochten. Dus die vertaling zal er wel komen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s