Relaas van de thuisisolatie van een boekhandelaar (79): Olga Tokarczuk

Aftellen: -12

Vanmorgen vroeg appte dochterlief: Marc de Hond is overleden. Dat was een schok. Ik kende Marc niet goed, maar volgde hem vooral op Facebook waar hij verslag deed van zijn wel en wee, ook waar het zijn kanker betrof. Alleen deze had ik niet zien aankomen, daarover heeft hij niet echt meer geschreven. Zijn moeder sprak ik met enige regelmaat in de winkel, maar daar ben ik ook al ruim elf weken niet meer geweest, anders had ik het wellicht van haar gehoord. Marc heeft bij ons in een volle winkel de presentatie gedaan van zijn kinderboek De fantastische scheve toren van Pisa, in 2016 alweer. Ik wens zijn kinderen en zijn vrouw Remona, z’n moeder Carolien en vader Maurice, en alle andere familie en vrienden natuurlijk, heel veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

In Colombia is een solidariteitsbelasting ingevoerd op pensioenen boven ongeveer 2500 € in de maand. Uit solidariteit met de minderbedeelden betaal je dan 15% van het meerdere. Dit gaat op voor ongeveer 18,5 duizend gepensioneerden op een totaal van ruim twee miljoen. Let wel: corona solidariteit. Ik denk aan druppels en gloeiende platen. Er is ook veel debat over ontstaan en de maatregel zal zeker in de rechtbank worden aangevochten. Ik zie nergens een soortgelijke belasting op hoge slarissen, die zou ik er dan wel naast leggen.

Wat een bijzonder boek is Jaag je ploeg over de botten van de doden! Het kostte me even moeite om erin te komen, vooral de passages waarin de hoofdpersoon uitweidt over astrologie. Ook het ongewone gebruik van hoofdletters is in het begin iets waar ik aan moest wennen. Maar daarna was er geen houden meer aan. Een oudere vrouw woont in een afgelegen gehucht. Twee ander huisje zijn ook bewoond in de winter, de rest alleen in de zomer. De vrouw past op die andere huisjes. De vrouw heeft een bijzondere relatie met de natuur en vooral met de dieren. Op een gegeven moment wordt een van haar twee buurmannen dood gevonden, gestikt in een botje, lijkt. Hij is stroper, op zichzelf, onaardig. Hij mag de vrouw niet en dat is wederkerig. In de loop van de tijd worden er een aantal moorden gepleegd, het zijn allemaal jagers die omkomen. Opgelost worden de moorden niet ook al weten we wel hoe het in elkaar zit. De beschrijving van de mensen om haar heen is even bijzonder als treffend. De sfeer in het boek is steeds onheilspellend onder de oppervlakte, steeds verwacht je een nieuwe gebeurtenis. Dat is dan ook zo. Geweldig boek!
Bestel hier Jaag je ploeg over de botten van de doden door Olga Tokarczuk, vertaald uit het Pools door Charlotte Pothuizen en Dirk Zijlstra, uitgeven door De Geus, Amsterdam, april 2020

Veel mensen keen Sinéad O’Connor alleen maar van haar hit Nothing compares 2 U, een bewerking van een nummer van Prince, en van haar grillige persoonlijke leven, of wat daarvan in de publiciteit kwam. Maar ze heeft veel meer mooie muziek gemaakt, ook jazz standards gezongen zoals Bewitched, bothered and bewildered. Haar persoonlijke leven was zeker turbulent, met een ingewikkeld gezin, een paar jaar in een katholiek heropvoedingstehuis, drie huwelijken, vier kinderen en een abortus, strijd tegen kindermisbruik in gezinnen en in de katholieke kerk, ze heeft zich laten wijden als priester, ze is moslim geworden en over alles had ze controversiële uitspraken. Geen mainstream musicus, maar wel veel mooie muziek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s